<p>Wie loopt mee met de Nationale Diabetes Challenge 2020 in Zaltbommel? Wandelen heeft een positief effect op je gezondheid, ondervond Chris Reindertsen al tijdens de editie van 2019.</p>

Wie loopt mee met de Nationale Diabetes Challenge 2020 in Zaltbommel? Wandelen heeft een positief effect op je gezondheid, ondervond Chris Reindertsen al tijdens de editie van 2019.

(Foto: Loeki Bruinink)

Wandeluitdaging voor iedereen

Wie doet mee aan de Nationale Diabetes Challenge? Dit wandelevenement is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation, enthousiast ondersteund door GGD Gelderland-Zuid, gemeente Zaltbommel en lokale zorgverleners. Vanaf 9 september starten weer minimaal twee wandelgroepen in Zaltbommel. In tien weken loop je je fitter. Onder begeleiding en in je eigen tempo. Hoewel de naam suggereert dat de challenge alleen voor mensen met diabetes is bestemd, kan iedereen meelopen. Een aanrader, weet Chris Reindersten.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Toen bij Chris Reindertsen in 2019 bij toeval diabetes 2 werd vastgesteld, wees de praktijkondersteuner van zijn huisarts hem op de Nationale Diabetes Challenge. “Toegegeven, ik riep niet meteen ‘Ah jottum, ik doe mee’.” Begrijpelijk, want Reindertsen was een fervent hardloper. Menig marathon liep hij in binnen- en buitenland. Met als onbetwist hoogtepunt de jaarlijkse Roparuns, van Parijs naar Rotterdam of vice versa. “Maar ik begreep wel dat ik in beweging moest blijven. Ook omdat ander lichamelijk ongemak hardlopen onmogelijk maakte.” Onder het motto ‘het kan geen kwaad’ besloot hij deel te nemen aan de wandelgroep.

Langs Waal en plas
Reindertsen was een van de circa veertig mensen die zich in 2019 aanmeldden voor de wandelgroepen in Zaltbommel, verdeeld in snellere en langzamere lopers. Vanaf de Beersteeg in Zaltbommel wandelden ze twintig weken lang wekelijks een uur, steeds andere routes: langs de Waal, rond de Tijningenplas en over de Stadswallen. Ruim een jaar later kan hij als ambassadeur van de Nationale Diabetes Challenge worden beschouwd.

Eigen tempo
“Nog steeds ben ik niet een enorme fan van wandelen. Maar het houdt me in beweging. Bovendien is het een leuke manier om andere mensen te ontmoeten.” Belangrijker nog: zijn bloedwaardes reageerden goed op de regelmatige beweging. Genoeg redenen dus om de wandelpaden te blijven volgen. Met een aantal leden van de 2019-groep loopt hij nog wekelijks. Daarnaast begeleidt hij twee keer per week een vrouw die in aangepast tempo wil wandelen. En dan gaat hij er nog regelmatig op uit met een andere wandelaar.
Bij de challenge 2020 zal hij eveneens van de partij zijn.

Fysiotherapeut
De groepen wandelen op woensdag onder begeleiding van buurtsportcoach Nick Linnenbank. De middaggroep loopt van 14.30 tot 15.30 uur, de avondgroep van 20.00 tot 21.00 uur. Regelmatig zullen professionals aansluiten, zoals een fysiotherapeut en lifestylecoach.

Feestelijke afsluiting
“De twintig wandelsessies eindigden vorig jaar in een landelijk bijeenkomst in Den Haag. Dit jaar was die feestelijke afsluiting gepland in Tilburg.

Corona zet daar een streep door. We lopen dit jaar geen twintig maar tien keer. En we sluiten op zondag 15 november het wandelprogramma lokaal met elkaar af. Daar hebben we al leuke plannen voor.”

Kosteloos
Reindertsen heeft er duidelijk lol in om anderen in beweging te krijgen. Nadrukkelijk wijst hij er op dat deelname niet is voorbehouden aan mensen met diabetes. “Iedereen kan meewandelen. Ook als je bijvoorbeeld COPD hebt, is beweging goed voor je. En vergeet het sociale aspect niet. We houden natuurlijk ook rekening met je wandelniveau.”

Deelname aan de Nationale Diabetes Challenge is overigens kosteloos.

Aanmelden kan via www.nationalediabeteschallenge.nl/zaltbommel/inschrijving.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden