Op wereldreis in de Bommelerwaard? Jazeker! Je komt langs de Veluwe, Rome, Californië, Bern en met een beetje creativiteit zelfs in Thailand.
Op wereldreis in de Bommelerwaard? Jazeker! Je komt langs de Veluwe, Rome, Californië, Bern en met een beetje creativiteit zelfs in Thailand.

Op wereldreis in een uurtje

Een wereldreis maken is voor veel mensen een droom. Maar wist je dat je niet per se met het vliegtuig hoeft om een wereldreis te maken? In de Bommelerwaard kun je namelijk ook gewoon op wereldreis! En met een uurtje ben je weer thuis.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - We beginnen deze wereldreis in de hoofdstad van de Bommelerwaard, Zaltbommel. De stad die al in de 13e eeuw stadsrechten kreeg. Vanaf de Oude Markt, het centrum van de stad, rijden we naar het meeste oostelijke puntje van de Bommelerwaard.

Veluwe
De weg ernaartoe, de N322, geeft het gevoel alsof je op weg bent een van de Zeeuwse eilanden. Een eindeloze tweebaansweg en daarnaast een hoog opgetrokken dijk. Maar na 13,9 kilometer komen we aan op de Veluwe. Dit plaatsje ligt ten zuiden van de Heerewaardense afsluitdijk en het bijzondere uitzicht op het Driedijkenpunt. Het bijzondere is dat deze dijk het land niet beschermt tegen water, maar het scheidt van de Maas en de Waal. Veluwe, wat onder Heerewaarden valt, telt zo’n 20 huizen en 50 inwoners. Helaas beschikt het niet over een eigen buurtschapsbord om de beleving compleet te maken. Dwalend door dit gehucht verwonder je je over de schoonheid van de natuur. De Overlaatweg, een smalle weg langs wielen, verscholen in de natuur laten je verwonderen. Zo ook linksaf naar Bato’s erf, een prachtig landelijk weggetje dat je doet wegdromen, en waar je zelf zo een geschiedenisverhaal zou kunnen verzinnen wat helemaal tot leven komt als je boven aan de dijk het natuur en recreatiegebied in gaat, waar vroeger de oude steenfabriek stond.

Rome
We gaan verder en na een reis van een krappe acht minuten richting het westen, kronkelen we een smal dijkje op in Rossum en staan we na 8,3 kilometer in Rome.

Dit oude buurtschap, wat tegenwoordig met de postadressen onder Rossum valt, bestaat uit een tiental panden waar vroeger de arbeiders van de steenfabriek woonden. Op deze plaats is bekend dat er veel Romeinse spullen zijn gevonden en dus zeker een rol spelen in de geschiedenis. Hier ontmoeten we Annelies van Eijkeren, die aan de Maasdijk de Bed & Breakfast ‘Op Rome’ beheerd.

“Ik heb deze naam bewust gekozen”, vertelt Van Eijkeren. “Het was een oud-Rossumse die me vertelde dat er in dit buurtschap allemaal arbeidershuisje stonden. Als ‘s avonds de mannen vanuit de steenfabriek, zo door de weilanden naar huis liepen”, ondertussen wijst ze over de weilanden richting de N322, “dan zeiden ze: “We gaan op Rome aan!” Ik vond dat een mooie naam voor de B&B.” Enthousiast vertelt ze over de ontmoetingen: mannen die hier een huwelijksaanzoek deden om later op huwelijksreis te gaan Rome, mensen die hun fietstocht hier starten en fietsten van Rome naar Rome... Deze bijzondere plaats heeft veel mensen een bijzondere herinnering gegeven. Helaas heeft ook dit buurtschap geen buurtschapsbord. “Ik heb er wel ooit een cadeau gekregen van docenten uit Amersfoort die voor een sponsortocht naar Rome gingen”, vertelt Van Eijkeren. “Maar ik durf het niet aan de dijk te zetten. Ik ben zo bang dat ze hem weg halen!”

Californië
We reizen verder, deze keer richting de U.S.A. van de Bommelerwaard. En na 10,1 kilometer komen we aan in Californië. Een buurtschap aan de N831 tussen Hedel en Ammerzoden. Waarom dit buurtschap zo heet is niet bekend, omdat het archief van Ammerzoden de Tweede Wereldoorlog niet overleefd heeft. Helaas heeft ook dit buurtschap geen buurtschapsbord of een gelijkluidende straatnaam. Dat is bij de meeste buurtschappen in Nederland wel het geval, zodat je ter plekke ergens aan kunt zien dat je dit bijzondere buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Het oranjegevoel in Bern
Het is maar 4,9 kilometer verderop, maar nu gaan we echt een grens over en rijden van de gemeente Maasdriel naar de gemeente Zaltbommel op weg naar de Zwitserse hoofdstad Bern.

Het buurtschap Bern, op eiland Nederhemert, telt tegenwoordig nog zo’n dertien huizen met 37 inwoners, maar geeft wel een Nederlands gevoel. Als je vanaf de Bergsche Maasdijk op het gehucht uitkijkt, valt meteen op dat bijna alle huizen een oranje dak hebben; het oranjegevoel in Bern. Toch heeft dit buurtschap een unieke status. Ze hebben een eigen postcode en zelfs een eigen blauw plaatsnaambord, waar andere buurtschappen in Nederland altijd een wit plaatsnaambord hebben. Een status die ze gekregen hebben van de oude gemeente Kerkwijk. Rijdend door Bern, verwonder je je over de mooie laan met oude bomen, die omhoogloopt naar een oud origineel zandpad. Deze Moffendijk is een schitterend stukje Nederland en de straatnaam doet vermoeden dat de geschiedenis van deze dijk een verhaal vertelt die bij het Bernse oranjegevoel hoort. Vol verwondering rijden we door Bern heen en de oude grindweg roept het gevoel op dat je heel ver van huis bent.

Thailand
Vanuit Bern volgen we nog even dit oude weggetje om na een tocht door het prachtige natuurgebied aan te komen op eiland Nederhemert, om daar te genieten van de plaats waar al meer als 100 jaar gespeeld wordt en ijsjes gegeten. Eén van mijn kinderen leest het bord voor: ‘t Eiland. Waarop de oudste opmerkt: “Als je het snel leest, staat er ‘teiland’. We zijn nu dus in Thailand aangekomen!”

We maken onze wereldreis af met nog 12,8 kilometer terug naar de hoofdstad Zaltbommel. Aangekomen op de Markt klokken we na deze bijzondere wereldreis af op precies 50 kilometer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden