<p>Guus Baltjes en Bert Veldhoven van Maclaine&#39;s Barbershop in Zaltbommel vertellen maar al te graag over de baard!&nbsp;</p>

Guus Baltjes en Bert Veldhoven van Maclaine's Barbershop in Zaltbommel vertellen maar al te graag over de baard! 

(

Foto: Marielle Pelle

)

'Het is hier een spa voor mannen!'

Elk jaar op de eerste zaterdag van september is het Internationale Baarddag. Een dag vol eerbetoon aan alle mannen met een baard, ring of sik. We bezochten Maclaine’s Barbershop in Zaltbommel, een old school style barbershop die dagelijks een eerbetoon geeft aan mannen met baarden.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - “Baarden zijn voor mannen die aanwezig durven zijn. Dat is nog wel een dingetje, want vrouwen juichen het niet toe”, zegt Bert Veldhoven uit Zuilichem. “Een baard is prachtig, maar je moet hem ook onderhouden en het heeft vaak lange tijd nodig om hem mooi in model te krijgen.” Veldhoven vertelt met passie en enthousiasme over allerlei baarden in allerlei vormen, maten en modellen in zijn old school barbershop in de binnenstad van Zaltbommel. Terwijl een kopje koffie wordt ingeschonken en we achterover zakken in de oude Chesterfields en op de achtergrond een stevig muziekje klinkt, vertellen de mannen over hun passie voor baarden.

Geschiedenis
“In 1900 was de barbier belangrijk, maar tijden veranderen. Er kwamen vrouwenkappers en vrouwen werden steeds meer van top tot teen verzorgd. Voor vrouwen bestaat het complete pakket. De man ging naar de achtergrond”, vertelt Veldhoven op boeiende wijze. “Mannen moeten tegenwoordig naar een dames kapsalon, waar ze damesmodellen knippen, aanschuiven aan de tafels met vrouwenbladen, waar mannen hopen zo snel mogelijk aan de beurt te zijn en weg te kunnen.” Barber Guus Baltjes uit Kerkdriel glimlacht en zegt: “Hier zijn mannen welkom. We drinken koffie en nemen de tijd voor elkaar. Het is hier een spa voor mannen!” Veldhoven lacht en zegt: “Zolang het maar geen beautysalon heet.”

Eigen style
“Ik wissel vaak van baard. Ik wil alle stijlen uitproberen”, aldus Guus Baltjes. “Ik ben zelf aardig alternatief en ik hou van een ouderwetse stijl, zo jaren ‘20 of ‘30. Ik vind het leuk om me te kleden als een heertje.” Rustig en bedachtzaam gaat hij verder: “Wat inhoudt dat ik me ook zo wil laten zien. Vriendelijk en respectvol.” Dit beaamt ook Veldhoven, al is hij wat rebelser. “Ik wil alles anders. Ik deed altijd al dwarse dingen. Ik bepaal lekker zelf wat ik doe en niemand past mijn kledingstijl aan. Moest ik vroeger op kantoor in pak, dan ging ik op casual.” Veldhoven lacht er olijk bij. “Mijn baard is mijn proeftuintje. Ik heb pech omdat ik maar een flutbaardje heb, maar ik wil er wel iets mee uitstralen.”

Rechte hoeken en lijnen
In het oude stadspand, waar oude barberkasten ademen en boven op de kast de whiskyflessen knipogen, vertellen de mannen over hun werk. Iedereen is hier welkom, van rozenplukker tot financieel directeur. “Of het nu een korte stoppelbaard of een uitgewaaide baard is, iedereen is welkom”, zegt Veldhoven. Baltjes vult hem aan en zegt: “We maken er altijd iets van!” Met rust en geduld legt Baltjes uit dat een man mag staan in zijn kapsel en baard met rechte hoeken en rechte lijnen, want, zegt hij kordaat: “Rechte lijnen en hoeken staan voor stoer en sterk, pure mannelijkheid.” Hij kijkt me van onder zijn bolhoed uit 1920 aan en zegt: “Ronde lijnen staan voor vrouwelijkheid.”

Meest besproken baard van Nederland
Bij moeilijke vragen zie je de mannen even denken en beide wrijven ze dan met hun hand door hun baard, maar bij de vraag wat ze vinden van de meest besproken baard van Nederland, de baard van koning Willem-Alexander, hoeven ze niet na te denken. Veldhoven reageert direct, zonder nadenken: “Ik heb serieus overwogen om contact op te nemen met het koningshuis, want de baard die hij nu heeft, hangt er maar een beetje aan.” Veldhoven vertelt met passie en met zijn handen ondersteunt hij zijn verhaal. “Zijn voorvaderen hadden zulke mooie baarden. Ik zou het heel graag voor hem doen.” Baltjes vult hem aan: “De koning heeft status, dus het mag wel iets meer een statusbaard zijn. Het is nu maar een studentenkapsel.” Baltjes zegt met stralende ogen: “Ik zou hem dolgraag willen knippen en scheren.”

Samen grappen ze dat koning Willem-Alexander welkom is en dat ze koningen Máxima van achter het raam toewuiven en adviseren om in de binnenstad een boodschap te gaan doen, want het is hier mannen only! Maar beide zeggen ze trots en vol overtuiging: “We vinden het heel leuk dat Willem zijn baard laat staan, want daarmee onderscheidt hij zich!”

maclainesbarbershop.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden