Logo detorenbommelerwaard.nl


Organisator en kunstenaar René van Dam (links) is erg enthousiast over Kunstrondje XXL. Hij hoopt op een volgende editie!
Organisator en kunstenaar René van Dam (links) is erg enthousiast over Kunstrondje XXL. Hij hoopt op een volgende editie!

'Nog nooit eigen werk laten zien'

Wapperende blauwe vlaggen met het logo, 86 kunstenaars op 54 locaties, straattheater en een vrolijk septemberzonnetje waren afgelopen weekend de ingrediënten die Kunstrondje XXL en de binnenstad van Zaltbommel op de kaart zetten.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - “Zaltbommel is een stad met veel kunst en cultuur”, vertelt kunstenaar Jeroen van Kooten. Ik ontmoet hem in zijn werkplaats, in de kelder van zijn woning in de binnenstad van Zaltbommel. Prachtige grote schilderijen verdienen hun plaats op de strak witte muren van hun historische woning aan de Gamerschestraat, waar dit weekend iedereen welkom is om even binnen te lopen. “Er zijn veel toeristen in de stad en het is leuk om je werk eens een keer te laten zien.” Terwijl er gasten binnenkomen en met interesse kijken naar een groot schilderij, waarin zoveel kleuren een plaats hebben, maar de zon met zijn gele stralen en spiegeling het wint, vertelt Van Kooten aan zijn gasten: “Ik laat me inspireren door de natuur en de reizen die ik gemaakt heb. Het opbrengen en weghalen van verf brengt een gelaagdheid in landschappen en dat interesseert me.”

Enkele meters verderop in de straat is er een ontvangst in een prachtige statige hal, met oude originele blauwe steentjes, die ook de cultuur en historie van de binnenstad laten zien. In een naastgelegen ruimte, met oud hoog plafond, exposeert fotograaf Michiel Nijstad. “Ik heb nog nooit eigen werk laten zien”, vertelt de fotograaf. “Eerlijk gezegd heb ik nog steeds buikpijn van het idee dat ik mee mag doen. Ik wilde dit al heel lang, ik wil iets laten zien wat ook kunst is.”

Gedreven vertelt hij over de foto’s in de expositie. “Ik ben op pad gegaan met een oude analoge camera, die nog van mijn moeder is geweest. Met deze Hasselblad, heb ik beelden in de binnenstad gemaakt, die zich onderscheiden in positie.” In de ruimte naast zijn eigen studio, hangen ook een aantal portretten en foto’s van reizen, die het oog van de bezoekers trekt naar een bijzondere zichtlijn, waarmee ook deze platen een plaats verdienen in de kunstgalerie.

Op de hoek van de Waterstraat en de Markt staat het oude rijksmonument, gedateerd uit 1500, en ook in het dagelijks leven een kunstwinkel en expositielocatie. In dit oude pand ontmoet ik kunstenares Liesbeth Serlie uit Brakel. Met een prachtige serie honden exposeert ze deze maand in Markt Twee. “Ik hou van dieren. Ik zoek een mooie kop en die geef ik mijn eigen vorm.” Terwijl we de prachtige, kleurrijke schilderijen bekijken, zegt ze: “Kleuren is mijn specialiteit.” En dat spat wel van de muur af in het oude rijksmonument.

Op de bovenste verdieping exposeert Carla Scholten uit Maarssen haar bronzen beelden. In 1998 was ze oprichter van Kunst, Kiezel en Klei. “Ik heb de eerste route opgezet en juist daarom is het zo leuk om terug te zijn in Zaltbommel. Het mooie van een open kunstroute is als je kunst maakt, mag je erbij horen. Al is het voor publiek of voor een andere kunstenaar, tenenkrommend, je hoort erbij. Als je kunst maakt, hoor je erbij en dat maakt het zo breed en interessant.”

In de Gasthuisstraat ontmoet ik organisator en kunstenaar Rene van Dam, kunstenaar van beelden in keramiek en brons. “Het gaat fantastisch! Er doen 86 kunstenaars mee en de bezoekers komen overal vandaan. Ik ontmoet mensen die nog nooit in Zaltbommel zijn geweest. Ik geniet van al die kunstenaars, je ziet de leukste dingen ontstaan. Zaltbommel is een cultuurhistorische stad en we zetten Zaltbommel met kunst nu op de kaart!”

Enthousiast vertelt hij te hopen op een vervolg volgend jaar met nog meer expositieruimten en kunstenaars.

Meer berichten