<p>Tijdens Open Monumentendag, komende zaterdag, kun je langs bij molen Vento Vivimus in Hurwenen.</p>

Tijdens Open Monumentendag, komende zaterdag, kun je langs bij molen Vento Vivimus in Hurwenen.

(

Foto: Marcel Broeders

)

Open Monumentendag op beltmolen Vento Vivimus

Zaterdag 12 september wordt de Open Monumentendag 2020 gehouden. Deze dag heeft dit jaar het thema ‘Leermonument’, wat ook aansluit bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Heritage and Education’ (erfgoed en opleiding) is.

Hurwenen - En dat je door een bezoek aan een monument wat kunt leren, zullen de molenaars van de beltmolen Vento Vivimus in Hurwenen middels rondleidingen laten zien. Want de molen is niet alleen een in het landschap staand gebouw met wieken, het is een op windkracht aangedreven machine. Een machine waarmee in de uit 1875 stammende korenmolen het graan tot meel gemalen kan worden. Men laat zien hoe de door de windkracht ronddraaiende wieken er voor zorgen dat in de molen wielen aangedreven worden, een luiwerk zakken graan kan hijsen en de loper van het maalkoppel aangedreven wordt om te malen. Technieken die al in de 13e eeuw toegepast werden bij standerdmolens en die tot op de dag van vandaag functioneel zijn. Bij voldoende wind zal men ook laten zien hoe graan tot meel vermalen wordt en er zijn video’s te zien van verschillende molenfuncties.

Kinderen kunnen zelf aan de slag door met handmolens tarwe te malen en middels het zeven hiervan er tarwebloem van te maken. Voor de allerkleinsten liggen er mooie kleurplaten van verschillende molentypen.

Molen Vento Vivimus is op Open Monumentendag te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur en is te vinden aan de Molenstraat 22 in Hurwenen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden