<p>Trainen om trefzeker te zijn en het eerste doel; kampioen worden te behalen.&nbsp;</p>

Trainen om trefzeker te zijn en het eerste doel; kampioen worden te behalen. 

(Foto: William Pompen - Phodograf)

Ardito gaat voor meer dan meedoen

Het bestuur en de technische commissie van Ardito Blue Rebels heeft in de basketballoze maanden door corona niet stilgezeten. Doorpakken is het motto! De trainingen zijn hervat en binnenkort worden er ook weer wedstrijden gespeeld. De Zaltbommelse vereniging gaat voor meer dan meedoen.

door Jetty Duister

Zaltbommel - In 1979 werd Basketbalclub Ardito opgericht. Ze kende up en downs in het ledenaantal. Net als in het gewone leven zijn er in de sport ook trends, volgers en ‘niet meer leuk’ vinders. Twee jaar geleden begon Ardito met een nieuwe strategie om een stabiele plek in basketballand te veroveren. Jongens U14 en U16 trainster Cindy Bergers uit Zuilichem vertelt er met veel enthousiasme over.

Actieplan
Waarom moest er in 2018 eigenlijk een plan gemaakt worden? “Basketbal in de Bommelerwaard is een beetje het vergeten kindje. Vroeger was er in Kerkdriel nog een club; Condor, maar die is een paar jaar geleden opgeheven. De jongens en meisjes gaan in deze regio toch vaak hockeyen en voetballen. Sport is natuurlijk altijd leuk, maar wij willen proberen basketbal meer onder de aandacht te brengen. Zo’n twee jaar geleden hebben we de koppen bij elkaar gestoken. De naam Ardito Blue Rebels werd geïntroduceerd, er kwam een nieuw logo en blauw werd de clubkleur. Wij begonnen met het geven van clinics, workshops en werkten samen met de buurtsportcoaches. Op de scholen gaven we lessen tijdens de buitenschoolse opvang.” Na al die jaren inzet lijken die inspanningen nu echt vruchten af te werpen. Bergers is ervan overtuigd dat vooral de goede sfeer en de hechte teamspirit hieraan bijdragen. Er wordt vooral getraind in De Ring in Zaltbommel. Dat zou qua afstand voor andere dorpskernen geen punt hoeven te zijn om lid te worden.

Wanneer een speler passt naar een medespeler, doorsnijdt naar de basket, weer vraagt om de bal, een lay-up maakt en scoort; deze hele beweging heet: Give and Go. Dat is eigenlijk een mooie metafoor waar de Blue Rebels mee bezig zijn. Bergers zet zich, met vele andere vrijwilligers, hiervoor al jaren in. “Ik voel me naadloos verbonden met de club. Eerder zat ik onder andere in de sponsorcommissie. Nu ben ik geen bestuurslid meer, want er gaat stiekem toch veel tijd inzitten. Maar ik lever nog steeds hand en span diensten, bijvoorbeeld PR-dingetjes zoals dit interview. Inmiddels heb ik via de Nederlandse Basketbal Bond mijn BT2 trainersdiploma behaald. De club heeft dat betaald en dat is natuurlijk fantastisch. Het werken met de jeugd vind ik erg leuk. We willen meer investeren in trainingen en clinics geven aan jongeren.” Die extra trainingen vallen binnen de toekomstvisie van Ardito.

De mannen
Als je wilt bouwen aan de toekomst van een club heb je om te beginnen een vaste basis van leden nodig die letterlijk groeit en verbonden blijft. Het basketbal in de Bommelerwaard mag zich verheugen op zo’n groep. De junioren van vroeger zijn nu mannen geworden. “Wij hebben geluk gehad. Die jongens trainen al jaren samen en vormen een enorm hecht team. Dat is bijzonder want het gebeurd vaak dat ze gaan studeren of werken en vertrekken uit de regio. Dit team bleef bij elkaar en vormt nu voor het eerst in lange tijden het herenteam van BBC Ardito. Nu kunnen we gaan werken aan één van onze speerpunten; op een hoger niveau spelen door alle teams, maar te beginnen bij de heren.”

Tripple threat
Met extra ervaren spelers en trainer Ronnie Smits, die zelf op hoog niveau gebasketbald heeft, wordt de weg omhoog ingezet. “De trainer heeft een visie. Hij wil mooi en snel spel zodat het aantrekkelijk basketballen is voor het team. Werken met zo’n hecht en jong team is echt een kans. Zij staan en gaan er voor. Met die vaste basis als uitgangspunt is er ingeschreven in de derde klasse.” Smits heeft hardop gezegd: “Ik ga gewoon kampioen worden!” Hij zet die woorden kracht bij door nu al trainingen op een niveau hoger te geven om zo het doorstromen te bewerkstelligen. De TC deelt de visie van Smits en heeft daarom besloten die focus in de hele club door te voeren; tripple threat. Ook gaat de club een drietal jongens aanbieden een trainersdiploma te halen. Ze zijn enthousiast. Zeven meisjes vormen een team en ook dat is een goede start, maar om de overgang naar de dames wat kleiner te maken zou er een tussenstap moeten zijn.

Meer informatie? www.bbcardito.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden