Column: Regenton

Door Johan Cahuzak

Het maakt allemaal niks uit. Of beter, het scheelt ons mensen doorgaans geen moer. Ik heb het over onze leefomgeving.

Neem Sachem in Zaltbommel, een pittig chemisch fabriekje dat ondertussen lekker dicht bij een woonwijkje staat. Ik zag in dagblad Trouw en in onze krant een stapeltje regionale pensionado’s boos in de camera kijken. Heel goed, vooral blijven doen. En hou die scheikundejongens maar wakker. Maar een van de bewoners van dat belendende wijkje is ietsjes naïever: “Ach toch, nooit geweten dat er zo’n fabriek naast ons staat. Ook niet aan gedacht toen we dit huis kochten. Dat hadden ze ons weleens mogen vertellen” Zoek dat even lekker zelf uit, jij wilt hier wonen! Maar het zegt veel over betrokkenheid.

Ander voorbeeld, in de Toren van 27 juli. Toen jullie allemaal, in Nederland natuurlijk, op vakantie waren, zat ik dapper die krant te lezen. En wat las ik tot mijn verbazing? Dat de helft van “de ondervraagden” verwacht vaker overlast te gaan ervaren door watertekort. De andere helft dus niet. Onnozelaars, geen hersencellen.

En 44 % van de ondervraagden is bereid de handen uit de mouwen te steken. Dat lijkt heel wat maar waar hebben we het over? Het plaatsen van een regenton! Je gelooft je ogen niet. Dit land verdroogt, het regent in de Sahara meer dan in de Achterhoek en de Nederlandse bevolking staat als één man op, solidair en betrokken als altijd en schaft massaal een regenton aan.

Dat help ook vast wel tegen een ontplofte fabriek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden