<p>Bij de bevrijding werd door een paar lefgozers, vanuit hun evacuatielocatie, de vlag uitgestoken op het kasteel.&nbsp;</p>

Bij de bevrijding werd door een paar lefgozers, vanuit hun evacuatielocatie, de vlag uitgestoken op het kasteel. 

(

Foto: Archief Hendrik de Koning

)

'Wat heb ik de Wellenaren bewonderd'

Zaterdag 12 september wordt dan eindelijk het boek gepresenteerd ‘Wat heb ik de Wellenaren bewonderd’. Deze uitspraak van, destijds, dominee Van den Bosch in Well is de passende titel voor een historisch werk over de wederopbouw van de Wellse dorpsgemeenschap na de Tweede Wereldoorlog. Bart van Helvoort, Arie de Koning en Henk de Koning hebben uren, dagen en weken bergen werk verzet om tot deze 1,6 kilo wegende ‘pil’ te komen.

door Robert van Dijk

Well - Het boek dat de heren geschreven hebben, was eigenlijk gepland om uit te geven tijdens de viering van 75 jaar bevrijding, afgelopen mei. Met de pandemie wereldwijd is hier natuurlijk een dikke streep doorheen gezet. Nu kunnen de heren van Stichting Langs de Mèrsloot eindelijk het resultaat van de vele gesprekken met oud-Wellenaren presenteren. Vele praatsessies met mensen die persoonlijk hebben bijgedragen aan de wederopbouw van Well leverden prachtige, maar ook vaak aandoenlijke, verhalen op over de zware periode uit de geschiedenis. Persoonlijk leed maar zeker ook mooie resultaten die door vasthoudendheid zijn bereikt. Om een voorbeeld te noemen: Well is aangesloten op de waterleiding door de vasthoudendheid van één van de vooraanstaande mensen uit de gemeenschap. De Wellse bevolking dronk water uit sloten en de landelijke organisatie die de wederopbouw faciliteerde besteedde daar in beginsel weinig aandacht aan. Todat er iemand stiekem een monster meenam naar een laboratorium en aantoonde dat dit zeer schadelijk was voor de gezondheid.

Ook lezen we in het boek dat in 1948 koningin Wilhelmina een bezoek bracht aan het gemeentehuis in de gemeente Ammerzoden. Dit was destijds op Kasteel Ammersoyen. Burgemeester Van Erp zag zijn kans schoon om naar de vorstin een statement te maken dat er zeker niet alleen ‘geboerd’ werd in Well, maar dat er ook een bloeiende industrie was met mogelijkheden. Mandenmakers waren er in overvloed, maar dreigde overbodig te raken door de ontwikkeling van andere verpakkingsmaterialen. Andere vormen van industrie werden amper toegestaan door hogerhand. De burgemeester greep zijn kans. De Wellse haven anex pontstoep werd op een gegeven moment ook het centrale overslagpunt voor de bieten uit de gehele Bommelerwaard. Vandaar uit werden de ‘peeën’ door het hele land vervoerd over de Maas. Het weegbrugje bij het Wellse Veerhuis doet ons nog denken aan die tijd.

Wellse Veerhuis
De presentatie en de overhandiging van het eerste exemplaar vind plaats in het Wellse Veerhuis aan de dijk in Well. Helaas in een beperkte bezetting met toch een speciale gast. Na de officiële handeling zal het boek te koop aangeboden worden vanaf 15.00 uur. Nadien is er nog gelegenheid dit prachtige historische naslagwerk te bemachtigen voor 20 euro bij Primera in Boons Supermarkt of bij Sil van Doornmalen de Kaas- en Versspecialist, beide in Ammerzoden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden