<p>Pony&#39;s, erwtensoep en Brakel. Elementen die al generaties lang bij elkaar horen in het laatste weekend van september. Ook corona komt daar niet tussen!</p>

Pony's, erwtensoep en Brakel. Elementen die al generaties lang bij elkaar horen in het laatste weekend van september. Ook corona komt daar niet tussen!

Als erwtensoep zonder de worst

Brakel, pony’s en erwtensoep zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in het laatste weekend van september. Helaas zette corona ook een streep door de Brakelse ponymarkt, die traditiegetrouw plaatsvindt in het laatste weekend van september. Maar dit kon de organisatie niet zomaar laten gebeuren. Brakel zonder ponymarkt, is als erwtensoep zonder worst. Daarom gingen ze op zoek naar een goed Brakels alternatief.

door Marielle Pelle

Brakel - “Brakel zonder ponymarkt is als erwtensoep zonder worst”, zegt Monique Arendse van de organisatie van de Brakelse ponymarkt. “In Brakel is er één groot evenement per jaar, en dat is de ponymarkt”, zegt Janine Kooijman duidelijk. Waarop Marja Wesselingh aanvult: “Kinderen kijken hier elk jaar naar uit!” Ad rem vult Arendse aan: “Volwassenen ook!” “De ponymarkt is voor iedereen nostalgie, iedereen heeft wel een verhaal bij ponymarkt.” Even wordt Kooijman stil, waarop ze zegt: “Dat maakt het zo sterk. Het is een dorpsfeest waar de saamhorigheid als dorp voelbaar is, maar dat is die ook echt.”

Alles was gepland
Rianne van Dalen, legt uit dat alle shows voor de ponymarkt van 2020 al stonden gepland, alles was gereserveerd en de voorbereidingen waren in volle gang. En toen kwam de wet en regelgeving rondom corona. “Dan komt het besef; het kan écht niet doorgaan”, zegt Tineke Bogers betrokken. “We wilden meteen op zoek naar alternatieven.”

Ondernemers
Voor de organisatie was meteen duidelijk dat ze de plaatselijke ondernemers erbij wilde betrekken. “Zij hebben het hele jaar al zoveel tegenslag gehad en zich constant aan moeten passen”, geeft Arendse aan, waarop Bogers aanvult: “Veel ondernemers hebben typische producten met de ponymarkt, de bakker met oliebollen en paardenmoppen, de supermarkt met druiven, tuinders met hortensiabollen en chrysantenbollen, de slager met erwtensoep. Dat willen we vasthouden.”

Programma
Inmiddels is het programma klaar. Op zaterdag 26 september staat er een struintocht door het dorp gepland. Alle ondernemers verkopen vanaf hun eigen locatie hun producten en ook inwoners van Brakel is aangeboden om vanaf hun eigen erf kleedjesmarkt aan te bieden. “Hier is zo enorm enthousiast op gereageerd”, vertelt Richard Dijkhof. “De aanmeldingen stromen binnen en iedereen is positief!”

Kinderen
“Het weekend verdient ook een leuke opening, waarin juist ook de kinderen een rol hebben. Vrijdagavond start het weekend met een lampionnenoptocht, met een gezellig muziekske ervoor”, vertelt Bogers enthousiast. “Dit is in de buitenlucht. Zo kunnen we afstand houden en de coronaregels waarborgen, want deze stonden wel telkens centraal in alle overleggen”, licht Wesselingh toe. De kinderen moeten wel hun favoriete playbackavond missen. Maar ze worden nu uitgenodigd om online hun act aan te leveren, een echte jury bekijkt en jureert de inzendingen.

Herinneringen
Ze vertellen dat ze vooraf al veel reacties kregen met de vraag; Hoe moet dit nu? “Het is mooi dat we nu op een andere manier een twist kunnen geven aan de ponymarkt, want de ponymarkt is van alle generaties. Oud en jong kijkt hier naar uit.” Met elkaar halen ze herinneringen op uit hun eigen kinderjaren. De ogen gaan steeds meer stralen en hun stemmen worden steeds enthousiaster als ze vertellen hoe ze als kind in alle vroegte al naar de pony’s gingen, gehuld in eigen paardrijkleren en met een paar gulden op zak die je van oma en de buurvrouw kreeg. Ze vertellen over de kraam met paardentruien en de snoepkraam. “Tot 12.00 uur dwaalde je met je guldens en vriendinnen over de markt en dan even naar huis, want dan was het tijd om erwtenstoep te eten.” Genietend vertellen ze over hun ponymarktherinneringen, waar zelfs liefdes ontstonden. Bogers: “Op de ponymarkt worden herinneringen gemaakt en ik hoop dit jaar ook!”

Het programma en de route van de struintocht vind je op: www.facebook.com/BOGBrakel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden