<p>Boven: Mark Poortvliet, Marieke Poortvliet. Onder: Emmely van der Klooster, Anne van der Ven en Swen en Deyen van Beers.&nbsp;</p>

Boven: Mark Poortvliet, Marieke Poortvliet. Onder: Emmely van der Klooster, Anne van der Ven en Swen en Deyen van Beers. 

(Foto: )

Prinsjesdag door kinderogen

Elk jaar op de tweede dinsdag van september staat Nederland in het teken van Prinsjesdag. We gingen vooraf in gesprek met enkele kinderen over wat Prinsjesdag inhoudt en we vroegen ze wat ze hier zelf van vinden.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - Dit jaar geen uitgebreide Prinsjesdag met gouden koets door de volle straten van Den Haag, maar koning Willem-Alexander leest nog steeds de troonrede voor, met koningin Máxima aan zijn zij.

De toespraak die de koning houdt, noemen we op Prinsjesdag geen toespraak maar de troonrede. We vroegen kinderen uit de Bommelerwaard wat zij hopen dat de koning in die troonrede gaat vertellen.

Troonrede
“Ik hoop dat de koning zegt hoe we het beter kunnen aanpakken met het coronavirus, zodat er minder zieken zijn en minder maatregelen nodig zijn”, zegt de 9-jarige Swen van Beers uit Gameren. Zijn 8-jarige broer Deyen vult aan: “Ik hoop dat de koning gaat zeggen dat er een vaccin is.” Dat is ook het eerste wat de 11-jarige Mark Poortvliet uit Zuilichem noemt. De 6-jarige Anne van der Ven uit Poederoijen haakt ook in op het coronavirus: “Ik hoop dat de koning zegt dat iedereen weer kan werken en naar school mag blijven gaan, de winkels open mogen en iedereen mag sporten, ook al is corona niet voorbij.” En wat ze zeker ook niet onbelangrijk vindt: “Dat hij besluit dat alle mensen die in de ziekenhuizen werken extra veel ijsjes krijgen! Want die hebben wel heel hard gewerkt!” De zesjarige Brakelse Emmely van der Klooster weet ook goed te beschrijven wat de koning in zijn troonrede moet zeggen: “Mensen moeten goed voor elkaar zorgen. Bijvoorbeeld als iemand veel geld heeft, dat die zorgt voor mensen met minder geld. En dat gewoon iedereen aardig tegen elkaar moet zijn!”

Het gouden koffertje
Nadat koning Willem-Alexander de troonrede heeft voorgelezen, brengt de minister van financiën ‘het koffertje’ met daarin de rijksbegroting en miljoenennota van 2021 naar de voorzitter van de Tweede Kamer. Wat hopen jullie waar de minister veel geld voor gaat reserveren? Marieke Poortvliet (8 jaar) vindt dat lastig om te kiezen, maar noemt als eerste de arme mensen, maar ook mensen die voor anderen zorgen verdienen meer geld. Kort en krachtig vult ze aan: “Er hoeft geen geld naar mensen die al rijk zijn!” Dit vult Emmely duidelijk aan: “Als je iets hebt is het goed, het hoeft niet altijd goud te zijn.” Deyen zet het uit in 3 speerpunten: school, natuur en zorg. Hij zegt erbij: “Maar niet naar fabrieken, want die vervuilen het milieu.” “Hopelijk gaat er geld naar sport. Want ik hoorde de trainer bij onze voetbalclub zeggen dat er meer voetballen nodig zijn”, is de duidelijke interpretatie van Swen.

Anne verwoord duidelijk hoe de minister het aan moet pakken: “Ik zou graag willen dat de minister probeert om eten te regelen voor de dieren die in de dierentuin nu minder krijgen, omdat er geen bezoekers zijn. En dat hij vliegtuigen stuurt naar arme landen, zodat de kinderen en hun ouders naar Nederland kunnen komen om te leren en te spelen. En de wegen veiliger maken en alle rotzooi opruimen in de bermen.” Ook sport heeft bij Anne een voorkeur: “En geld naar sportscholen zodat zij gratis les kunnen geven aan kinderen wiens papa en mama dit niet kunnen betalen.” Ook Mark heeft zijn mening wel klaar als het om geld gaat: “Ik hoop dat ministers veel geld voor scholen en de zorg reserveren.” Het lijkt hem wel wat als er op school meer specifieke technieklessen gegeven kunnen worden. Ook mensen die door corona niet konden werken, moeten geholpen worden. “Maar”, zegt hij duidelijk, “er hoeft geen geld naar mensen die wel geld kunnen verdienen in coronatijd.” Anne maakt de slotopmerking: “Ze moeten wel blijven zorgen dat er nog geld overblijft en niet alles opmaken. Want de koning heeft ook best veel geld nodig met al die paleizen, lakeien en hulpjes!”

Prinsjesdag
Wat vinden de kinderen van Prinsjesdag zelf? Marieke vindt het er vooral allemaal heel mooi uitzien op Prinsjesdag en wel goed dat alle plannen op één dag verteld worden. “Deze rol is voor de koning om te laten zien dat hij belangrijk is.” Emmely heeft zich voorgenomen om de dag goed te gaan volgen en ‘s avonds het jeugdjournaal te kijken. Ook Deyen vindt het wel interessant: “Zo kan ik meer weten en leren over Nederland.” Mark vindt Prinsjesdag goed. Het is dan duidelijk welke plannen er voor het komende jaar zijn. Hij snapt ook dat het lastig is om alle plannen uit te voeren en dat de minister graag veel geld uit wil geven, maar dat het op een eerlijke manier verdeeld moet worden.

Een kijkje nemen
Praten over Prinsjesdag maakt ook verbeeldingen. Hoe zien de koning en de minister er in het echt uit? Mark en Marieke zouden graag een keer in Den Haag gaan kijken. Marieke hoopt dan zeker de koning en koningin te zien. Swen en Deyen hebben wel een voorstelling. “Onze papa lijkt op de koning. Ze hebben dezelfde kleur haar en baard!”

Emmely zou graag de drie prinsessen eens willen zien en ook wel een keer een kijkje nemen op het Binnenhof. En meteen wanneer ze dit uitspreekt, kijkt ze haar moeder aan: “Maar dat zal nu wel niet mogen door corona zeker, mam?” Waarop ze aanvult: “Daar zal de koning ook wel iets over zeggen, want daar mag ook wel geld naar toe, want dat willen we niet nog een keer!” Anne wil graag dat koffertje wel eens in het echt zien, om te kijken of daar echt miljoenen in passen. Helder zegt ze: “Volgens mij past dat niet!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden