On-kruid: De vlier

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Al in vroegere tijden dwong de vlier respect en dankbaarheid af, omdat de vlierstruik gezien werd als een veelzijdig genezer. Daarom werd de vlier ook wel de ‘apotheek’ genoemd. Van de vlier kun je zowel de bloemen en de bessen gebruiken om er thee, siroop, jam en wijn van te maken. Maar let op, de bessen zijn licht giftig als ze nog groen zijn. De bessen van de vlier verkleuren in de herfst naar zwart, pas dan kun je ze het beste oogsten.

Het donkerrode sap van de zwarte bessen bevat veel vitaminen en mineralen en is opbouwend, goed voor je bloed en goed voor je keel bij verkoudheid.

Zelf vlierbessenhoestsiroop maken
Doe één deel zwarte vlierbessen, van de vliersoort die vijf groene bladeren per stengel heeft (let op: de andere soorten en de groene bessen zijn licht giftig) op één deel water. Verwijder de groene bessen en was de bessen en kook ze even. Zeef ze daarna door een doek, zodat de zaadjes eruit zijn. Bij één liter sap voeg je één kilo ongeraffineerde suiker of suikervervanger toe. Verwarm het sap en laat al roerend de suiker oplossen tot het kookpunt. Vul er direct een schoon glazen en uitgekookt potje mee tot aan de rand. Schroef de deksels erop en zet hem omgekeerd weg. Deze siroop kun je innemen als hoestsiroop bij griep en verkoudheid, maar is ook erg lekker met wat water aangelengd in de yoghurt en pudding.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden