<p>V.l.n.r.: Teus Eenkhoorn, Andrea Kieskamp, Ed Dumrese, Kathleen Ferrier, Ard van der Steur.&nbsp;</p>

V.l.n.r.: Teus Eenkhoorn, Andrea Kieskamp, Ed Dumrese, Kathleen Ferrier, Ard van der Steur. 

(

Foto: Rogier Bos

)

Tentoonstelling ‘Cultuur onder vuur’ geopend

De nieuwe tentoonstelling ‘Cultuur onder vuur’ is zaterdag geopend op Loevestein. “We vieren dit jaar dat we 75 jaar in vrede en vrijheid leven. Dit vormde de aanleiding voor onze nieuwe tentoonstelling,” aldus directeur Ed Dumrese. “Tijdens de oorlog lagen er twee scheepsladingen met belangrijke historische documenten in de kelders van Loevestein opgeslagen. Nu zijn hier enkele van de duizenden stukken te zien, waaronder een brief van Hugo de Groot aan Prins Maurits, de eerste besluiten van de VOC en een brief van Johan van Oldenbarnevelt.”

Poederoijen - Tijdens het dankwoord van Dumrese kwam een jeep voorgereden en stapte een militair uit die de laatste stukken voor de tentoonstelling symbolisch kwam overhandigen. Hiermee was de cirkel rond, aangezien onderduiker en militair Jan van der Pol tijdens de oorlog de stukken op Loevestein bewaakte. In de tentoonstelling is er speciale aandacht voor deze onderduiker en zijn bijzondere verhaal.

Hoofdspreker tijdens de opening was Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco commissie. Ze stelt: “Gewapende conflicten worden onterecht gezien als een ver-van-ons-bed-show.” In een recent uitgebracht rapport stelt de commissie dat de bescherming van erfgoed in crisissituaties nog niet goed geregeld is in Nederland. Hier zijn inmiddels kamervragen over gesteld.

De tentoonstelling
De tentoonstelling is opgebouwd als een drieluik. Het eerste deel gaat over Slot Loevestein en andere schuilplaatsen waar Nederlands erfgoed tijdens de oorlog was ondergebracht. Waarom maakte de Nachtwacht een zwerftocht door het land? Waarom besloot de overheid al voor de oorlog om kunstbunkers te bouwen in de duinen? Het tweede deel richt zich op de bescherming van erfgoed wereldwijd, met de fototentoonstelling Culture in Armed Conflict van Unesco als kern. De fototentoonstelling wordt aangevuld met bijzondere verhalen over hoe mensen in zeer moeilijke omstandigheden hun erfgoed veilig probeerden te stellen. In het derde en laatste deel wordt het publiek betrokken bij de vraag: waarom moet cultureel erfgoed beschermd worden?

“Slot Loevestein is een unieke locatie voor een tentoonstelling over bescherming van cultureel erfgoed,” aldus directeur Ed Dumrese. “Hier zat de grondlegger van het volkenrecht, Hugo de Groot, gevangen en bereidde hij zich voor op zijn grote werk over oorlog en vrede. Verhalen over vrijheid, oorlog en vrede zijn rechtstreeks te koppelen aan de rijke geschiedenis van het slot. We hopen mensen aan te zetten tot nadenken over iets wat misschien vanzelfsprekend lijkt.”

‘Cultuur onder vuur’ is te zien tot en met zondag 28 februari 2021. Toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen bij het toegangskaartje. Het is noodzakelijk dat je vooraf online een entreebewijs en een tijdsblok reserveert, ook voor museumkaarthouders.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden