<p>Zzp'ers uit de Bommelerwaard noteren hun vragen over marketing, communicatie, administratie, verkoop, financiën en acquisitie.</p>

Zzp'ers uit de Bommelerwaard noteren hun vragen over marketing, communicatie, administratie, verkoop, financiën en acquisitie.

(Foto: Loeki Bruinink)

'Als zelfstandige ben je kwetsbaar'

Of je nu procesconsultant, trouwambtenaar of runningcoach bent, als zelfstandige zonder personeel sta je er alleen voor. Naast het uitoefenen van je vak moet je als zzp’er zelf je klanten werven, je administratie op orde houden, zorgen dat je goed verzekerd bent en ga zo maar door. De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel willen deze ondernemers graag ondersteunen en zijn daarom een netwerk gestart met de werktitel ZZP Bommelerwaard, aangejaagd door vier zzp’ers. Op 10 en 16 september was de kickoff.

door Loeki Bruinink

Bommelerwaard - Is die bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering echt nodig? Hoe bepaal ik mijn tarief? Hoe netwerk je in coronatijd? Dit is slechts een greep uit de vragen waarmee zelfstandige ondernemers worstelen, zo blijkt tijdens de bijeenkomst op woensdag 16 september in Het Groene Huis. Elf ondernemers hebben deze avond gehoor gegeven aan de oproep van Ondernemersteam Bommelerwaard om mee te denken over de wijze waarop een netwerk hen kan helpen. Vorige week waren dat er acht. “Een bescheiden opkomst”, aldus Nanette van Dishoeck, zelf zzp’er en een van de aanjagers. “Maar het moet als een olievlek gaan werken.” Naast haar bestaat het team uit Mieke Boas, Monique van de Vall en Leo Monhemius. Maarten Mulder zit erbij namens Ondernemersteam Bommelerwaard, dat vanuit beide gemeenten ondernemers ondersteunt en begeleidt.

De Rossumse businesscoach Joyce Kooijman, ook een zelfstandige professional, zorgt deze avond voor waardevolle input. “Als zzp’er verkoop je jezelf; je eigen kennis en kunde.” Ze maakt duidelijk waarom een goede strategie daarbij onmisbaar is. Na haar adviezen spreekt Bernhard van Hamburg een paar woorden namens ZZP-Nederland. Deze onafhankelijke ondernemersorganisatie behartigt op landelijk niveau de belangen van zelfstandige professionals. “Als zzp’er ben je kwetsbaar. In je eentje word je niet gehoord. Wij lobbyen en geven de zelfstandigen een stem in Den Haag.” Hij prijst de houding van Maasdriel en Zaltbommel: “Ik zie niet vaak dat gemeenten zzp’ers actief ondersteunen.”

Naast het opdoen van kennis is ZZP Bommelerwaard bedoeld om kennis te delen. Het is brengen en halen, geven en nemen. Op flipovers kunnen de aanwezigen deze avond aangeven met welke vragen ze zitten en welke expertise ze willen inbrengen. Dit doen zij aan de hand van thema’s als marketing, communicatie, financiën, administratie, acquisitie en verkoop.

Het aanjagersteam zal de komende dagen deze bijdragen inventariseren en structureren. Zo moet duidelijk worden waaraan de zzp’ers de meeste behoefte hebben. En hoe daarop ingespeeld kan worden tijdens een volgende netwerkbijeenkomst, met gebruikmaking van de kennis en expertise binnen de eigen gelederen. De bedoeling is dat het netwerk steeds meer bekendheid krijgt en zich uitbreidt. Als een olievlek, dus.

Interesse? ondernemers@bommelerwaard.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden