<p>Carla de Bruijn tussen haar weg te geven spullen. Je vindt de facebookpagina door te zoeken op &#39;Carla geeft kleding 2e ronde&#39;.</p>

Carla de Bruijn tussen haar weg te geven spullen. Je vindt de facebookpagina door te zoeken op 'Carla geeft kleding 2e ronde'.

(Foto: Jelmer aan den Toorn)

'Carla geeft kleding 'n tweede ronde'

Eind mei dacht Carla de Bruijn uit Rossum: Ik zal eens een facebookpagina aanmaken. Vervolgens nodigde ze haar vrienden ervoor uit en de algoritmes achter Facebook deden de rest. Inmiddels heeft ze ruim 170 volgers op haar pagina ‘Carla geeft kleding 2e ronde’ en maakt ze al veel mensen blij met de kleding die ze er gratis op aanbiedt.

door Jelmer aan den Toorn

Rossum - “Ik had zelf wat kleding over en wilde het niet naar de textielcontainer brengen”, zegt De Bruijn, die eerder al vrijwilligerswerk deed bij organisaties die mensen met een kleine beurs helpen. Haar facebookpagina staat inmiddels vol met kleding, evenals twee slaapkamers van haar tussenwoning in Rossum, en kan ze een dagtaak hebben aan het verdelen van de kleding.

De Bruijn kent het klappen van de zweep en het leven heeft haar ook niet altijd toegelachen. Ze weet dus als geen ander hoe fijn het kan zijn als iemand belangeloos iets voor je wil betekenen. “Er zijn nog genoeg mensen die best wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Mensen die om welke reden dan ook als minima door het leven gaan.” Zonder toetsing, zonder voorkeur voor personen, deelt De Bruijn hetgeen wat ze heeft met anderen. Ze vaart hierbij op haar menselijke kompas, op gevoel en zo eerlijk mogelijk verdeelt ze wat ze heeft. Dat wat ze heeft is inmiddels niet meer allemaal afkomstig uit haar eigen kledingkast. “Vanaf het begin werd er niet alleen kleding bij me opgehaald, maar ook steeds vaker gebracht”, kan De Bruijn concluderen. Zo vaak dat inmiddels twee slaapkamers in gebruik zijn om de toestroom te verwerken. Soms laten mensen weten dat ze iets komen brengen, maar regelmatig staat er ook zomaar ineens een tas met kleding voor de deur.

Wat niet meer heel is, gaat weg en de rest op Facebook. Vervolgens kunnen geïnteresseerden reageren. Na een aantal dagen verdeelt ze alles zo eerlijk mogelijk onder de geïnteresseerden. Soms gaat het om één shirtje, soms kunnen mensen meer gebruiken. Dan spaart ze het op of duikt ze de voorraad in om iemand van een kledingpakket te kunnen voorzien. Als de te verdelen spullen klaar zijn om opgehaald te worden krijgen de geïnteresseerden een berichtje en kunnen ze de spulletjes uit het, ook gekregen, kastje voor De Bruijns huis pakken.

Kleding voert de boventoon op de facebookpagina, maar de laatste tijd komen er ook andere spullen voorbij. Alles waar iemand vanaf wil en waar een ander blij mee gemaakt kan worden is welkom. Via haar pagina kan ze ook bemiddelen om spullen van eigenaar te laten wisselen. “Ik heb geen plek om grote spullen op te slaan, maar kan wel een foto op de pagina plaatsen en zo helpen om iemand blij te maken. Laatst heb ik nog een droogmolen en een koelkast aangeboden. Binnen no time had ik iemand gevonden die er mee geholpen was”, zegt De Bruijn, terwijl ze straalt van voldoening. Voldoening die ze haalt uit het helpen van mensen en het geven van een tweede kans aan kleding en spullen: “Weggooien kan altijd nog.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden