On-kruid: Bieslook (Allium)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Tijdens het schoffelen van mijn kruidentuin prikkelde de geur van knoflook de binnenkant van mijn neusvleugels. De veroorzaker van deze geur was de bieslook met zijn prachtige paarse bloemen, die had ik waarschijnlijk geraakt bij het schoffelen. Deze op gras lijkende plant heeft zijn thuisbasis in Europa, Azië en China.

Zijn wetenschappelijke naam, Allium, is afgeleid van het Griekse Agris, wat knoflook betekent. Bieslook werd zo’n 2.500 jaar geleden al gekweekt, omdat bieslook super gezond is en daarnaast ook nog enige medicinale eigenschappen bezit.

Wist u dat bieslook er geen bezwaar tegen heeft als je hem in een pot plant? Ideaal op een balkon. Verwen hem af en toe met wat koffiedik. Oogst alles niet in een keer, dan heb je deze smaakmaker het hele jaar tot je beschikking.

Mijn tante strooide altijd wat bieslookstengels over de aardappelen en deed de fijngehakte stengels door de kwark en de salade. Neem wel de jonge stengels, de dikkere oude stengels zijn wat aan de taaie kant.

Laat bieslook niet meekoken, want dan verdwijnt de geur en zijn medicinale eigenschappen. In de volksgeneeskunde werd bieslook gebruikt om de eetlust op te wekken en de spijsvertering op gang te brengen.

De bloemen zijn overigens ook eetbaar. De knollen kun je beter niet eten, ze kunnen concentratieproblemen veroorzaken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden