<p>Op de voorgrond het bestuur van Waakmand Bommelerwaard: Gerlinde Baron, Frans van Amelsvoort en Leny Merks. Achter: burgemeester van Maaren, notaris Zondervan en burgemeester Van Kooten.</p>

Op de voorgrond het bestuur van Waakmand Bommelerwaard: Gerlinde Baron, Frans van Amelsvoort en Leny Merks. Achter: burgemeester van Maaren, notaris Zondervan en burgemeester Van Kooten.

De waakmand is 'een troostrijke handreiking'

Waken bij een stervende is heel intens, zowel lichamelijk als emotioneel. Stichting Waakmand Bommelerwaard wil mensen die deze zware taak op zich hebben genomen graag een steuntje in de rug geven: een gratis mand vol troostrijke, handige en zinvolle zaken, waarmee de tijd aan het bed een stukje lichter kan worden.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - “We kunnen veel zelf bepalen in het leven, maar ook sterven is een onderdeel van het leven. Dit schuiven we graag voor ons uit, maar dat moment komt wel. Als er dan mensen zijn die bij je willen waken, zijn die van belang. Bij een feestje heb je mensen om je heen, maar ook op dit moment van het leven zijn mensen om je heen heel belangrijk. Oog hebben voor elkaar, zorg hebben voor elkaar, zijn belangrijke aspecten in het leven. En dan ben ik dankbaar dat er mensen zijn die zich willen ontfermen over medemensen in deze situatie.” Het zijn woorden van burgemeester Van Maaren (Zaltbommel) in zijn rol als gastheer in het oude gemeentehuis op de Markt bij de lancering van de Stichting Waakmand Bommelerwaard. Samen met burgemeester van Kooten (Maasdriel) en notaris Zondervan is hij ambassadeur van deze stichting.

“In de praktijk van de palliatieve zorg zag ik vaak dat alle aandacht ging naar de zieke, maar er wordt niet gevraagd naar de zorgverlener of mantelzorger die ernaast zit.” Bewogen vertelt Leny Merks die tijdens de bijeenkomst ‘moeder van de waakmand’ wordt genoemd. “Ik las veel over waakmanden in ziekenhuizen, verpleeghuizen en hospice, maar er was geen oog voor de palliatieve zorg in de thuissituatie.” En hiermee is Waakmand Bommelerwaard uniek en ook de eerste in Nederland, die ook waakmanden uitreikt aan mantelzorgers in de thuissituatie. De buurtzorg of wijkverpleegkundige is een belangrijke schakel hierin.

“Een mand voor moeilijke en mooie momenten, voor iedereen in de Bommelerwaard die waakt. Een troostrijke handreiking, zodat de tijd een beetje lichter wordt. Want waken is meer dan wachten”, het zijn de krachtige woorden die Frans van Amelsvoort zegt tegen de aanwezigen uit alle hoeken van zorgverlening en palliatieve zorg. “Het is een klein gebaar, maar veelzeggend en veel betekenend.”

Via een beeldverbinding spreekt ook longarts Sander de Hosson uit Assen, die ambassadeur is van de stichting Waakmand Bommelerwaard: “Het is ongelooflijk wat jullie gaan doen. Dit gebeurt nog nergens in Nederland. Voor de aankomende nabestaanden is vaak niet veel aandacht, daarom ben ik blij met dit initiatief. De waakmand kan de zorgverleners hierin ondersteunen en iets extra’s betekenen. Ik heb de dankbaarheid zelf gezien in het ziekenhuis.”

Ook medische journalist Rob Bruntink is via een videoverbinding aanwezig. “Het is niet vanzelfsprekend hoe we met sterven omgaan, naasten voelen zich ongemakkelijk en machteloos. Een waakmand biedt handvaten hierin. Het is uniek dat dit er in de Bommelerwaard nu ook is voor diegenen thuis zijn. Ik hoop dat de waakmand veel broertjes en zusjes gaat krijgen.”

De mand is gevuld met gezonde en hartige versnaperingen, maar ook een deken, tissues, ontspanningsolie en andere lekkernijen. Als er kinderen bij betrokken zijn is er ook een toepasselijk prentenboek. Elke mand wordt met zorg samengesteld door regionale ondernemers. Leny Merks is ontroerd nu de lancering van de waakmand in de Bommelerwaard echt een feit is: “We geven de manden graag met liefde weg. We willen de mantelzorger laten zien dat ze gezien worden en laten voelen dat ze erkend worden.”

Meer informatie: waakmand-bommelerwaard.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden