Karen de Bondt vond het tijd voor een Bommelerwaards icoon en bedacht Bommelaertje. Een meisje dat op avontuur gaat in de Bommelerwaard. Het boek is vanaf deze week te koop.
Karen de Bondt vond het tijd voor een Bommelerwaards icoon en bedacht Bommelaertje. Een meisje dat op avontuur gaat in de Bommelerwaard. Het boek is vanaf deze week te koop.

Een nieuw Bommelerwaards icoontje

Tijdens de Kinderboekenweek gaat men dit jaar terug in de tijd. Want boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Kunstenaar Karen de Bondt brengt in de Kinderboekenweek een bijzonder kinderboek uit, wat de Bommelerwaard met zijn eigenschappen en geschiedenis tastbaar maakt.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - “Ik ben opgegroeid in het land van Bartje. Het is zo leuk als een regio een eigen icoon heeft. Een icoon spreekt mensen aan. In 2004 kwam ik in de Bommelerwaard wonen en hier miste ik zo’n Bommelerwaards icoontje. Natuurlijk hebben we wel Jip & Janneke, maar zij zijn van heel Nederland en las ik ook toen ik kind was.” Tijd voor een Bommelerwaards icoon, was de gedachten van de in Zaltbommel woonachtige kunstenaar Karen de Bondt. Toen ze een schilderij mocht maken voor Cultureel Festival Bommelerwaard in 2019 werd Bommelaertje geboren.

‘Ik ben geboren in Zaltbommel en ik woon er ook. Mijn vader en moeder zijn hier niet geboren, maar zij kwamen naar Zaltbommel om de brug te zien. Zaltbommel is een stad op een eiland. Het is een eiland tussen twee rivieren: de Maas en de Waal. Ons eiland heet de Bommelerwaard. Ik vind het leuk om te vertellen over ons eiland. Daarom noemen ze mij Bommelaertje.’ Het zijn de eerste woorden waarmee het boekje begint. De eerste in een reeks verhalen van Bommelaertje die ontdekkend door de Bommelerwaard reist.

Vol enthousiasme vertelt De Bondt over Bommelaertje, die in haar atelier werd geboren op een schilderij en nu een eigen boekenreeks krijgt. “Het Bommelaertje is een meisje, maar het is geen meisjesboek”, onderstreept ze. “Ze heeft speelgoed en dit zijn alle kastelen uit de Bommelerwaard. In haar hand heeft ze bloemen uit de kassen, een mispel uit de mispelboom en de muts is de toren van Zaltbommel. Die muts heeft ze van haar tante gehad, want als je de toren van Zaltbommel ziet, weet je dat je bijna thuis bent. Met die muts is Bommelaertje altijd zichtbaar voor haar ouders.” Terwijl ik zelf naar het schilderij van Bommelaertje staar, zie ik elke keer weer iets nieuws en het sprekende gezichtje is zo herkenbaar en levensecht, alsof ze in elke schoolklas kan zitten. Ondertussen vertelt De Bondt verder: “Ik hoop dat kinderen zich in dit beeld kunnen vinden.”

“Ik wil vertellen wat niet algemeen bekend is, het is geen toeristische gids. Maar een prentenboek wat kinderen prikkelt in de verhaal- en vraagvorm om na te denken of zelf de locaties te bezoeken. Ik vind het leuk als ze anders gaan kijken naar de kastelen, naar de kassen of naar de andere plekjes in de Bommelerwaard die worden beschreven.” Het eerste boekje van de reeks wordt vandaag, 30 september, uitgegeven, en het vervolg staat al klaar. Bommelaertje krijgt ook steeds meer body, met eigen ansichtkaarten en bronzen beeldjes. Momenteel werkt De Bondt aan een groot kleibeeld van haar Bommelaertje, wat een mooie plaats moet krijgen. “Het wordt geen commercieel verhaal, maar Bommelaertje verdient wel een plaatsje in Zaltbommel.”

In de Kinderboekenweek wil men kinderen interesseren voor lezen. Met het thema ‘En toen….’ wil men geschiedenis dichtbij brengen; ‘Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken de werelden uit het verleden door het lezen van boeken.’ Dit sluit naadloos aan bij de boekenreeks Bommelaertje. “Het is geen geschiedenisboek, maar het maakt kinderen wel nieuwsgierig om te gaan ontdekken.” Terwijl we de prachtige tekeningen bekijken, die De Bondt zelf maakte, wijst ze aan: “Dit is mijn favoriete plaatje.” Bommeleartje staat aandachtig te kijken naar een grote beer op de markt in Zaltbommel. “De positie hier van het kind, haar blik…”, vertelt de Bondt met liefde, alsof het haar eigen dochtertje is. “Ik hoop dat ze een vriendinnetje wordt van de kinderen, en dat de kinderen denken: Hé, daar is Bommelaertje ook geweest!”

Waar te koop
Het boekje ‘De verhalen van Bommelaertje’ en de ansichtkaarten van de Bommeleartje zijn uitsluitend te verkrijgen bij de Bruna in Zaltbommel. Op woensdagmiddag 30 september, als opening van de Kinderboekenweek, is Karen de Bondt aanwezig in de Bruna. Ze leest voor en elke boekje wordt persoonlijk gesigneerd. Je kunt Bommelaertje ook opzoeken op Facebook en Instagram.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden