<p>Zorgkoppel Tonny Hazelzet en Gaby Goesten met de eerste stenen voor Het Gastenhuis Kerkdriel, dat naar verwachting in april 2021 klaar is.</p><p><br></p>

Zorgkoppel Tonny Hazelzet en Gaby Goesten met de eerste stenen voor Het Gastenhuis Kerkdriel, dat naar verwachting in april 2021 klaar is.


(Foto: Loeki Bruinink)

Een thuis voor mensen met dementie

Wat als je dementie hebt en thuis wonen niet meer kan? Het Gastenhuis is een antwoord op die vraag. Al in twaalf plaatsen in Nederland opende zo’n huiselijk onderkomen haar deuren voor mensen met dementie. Het Gastenhuis Kerkdriel aan de Venuslaan volgt volgens planning in april 2021. Vorige week legde zorgkoppel Tonny Hazelzet en Gaby Goesten de symbolische eerste stenen, samen met wethouders Anita Sørensen en Peter de Vries.

door Loeki Bruinink

- Eén op de vijf inwoners van Maasdriel krijgt vermoedelijk te maken met dementie. Een aandoening die langzaam een leven insluipt. Als het niet meer verantwoord is om zelfstandig thuis te wonen, biedt Het Gastenhuis huiselijke woonzorg. In het nieuwe gebouw aan de Venus-laan 13, de voormalige locatie van basisschool De Meidoorn, komen vanaf het voorjaar 2021 twintig appartementen beschikbaar voor mensen met dementie. Twee daarvan zijn bestemd voor echtparen.

Wethouder Zorg en Welzijn Anita Sørensen en haar collega van Ruimtelijke Ordening Peter de Vries zijn blij met de komst van deze kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie. “Als je soms meer dan tachtig jaar in hetzelfde dorp hebt gewoond en het gaat niet meer thuis, dan is het fijn om dicht bij huis een plek te vinden, in je vertrouwde omgeving”, aldus Sørensen. “Vrienden en kennissen kunnen dan op bezoek blijven komen. En je kunt je wekelijkse bezoekjes aan de markt gewoon voortzetten.”

Verpleegkundigen en tevens vriendinnen Tonny Hazelzet en Gaby Goesten gaan als zorgkoppel Gastenhuis Kerkdriel leiden. “We vinden dat echt een hele eer”, glunderen de vrouwen eensgezind. Alles waar ze voor staan, komt in deze functie samen. “Vaak ligt de nadruk in de zorg op wat iemand niet meer kan. Wij willen juist kijken naar wat nog wel mogelijk is. Wil iemand naar buiten? Wil iemand voor de avondmaaltijd een borreltje? Wij denken in oplossingen. Familieleden moeten zich hier ook thuis voelen en kunnen mee-eten. Onze koks gaan in de open keuken werken met dagverse groenten en zullen de bewoners betrekken bij de bereiding van de gerechten.”

“Het belangrijkste vinden we dat bewoners zelf de regie houden. En hun gevoel van eigenwaarde. Ze kunnen zoveel mogelijk gaan en staan waar ze willen. De deuren van het Gastenhuis zijn open. Ook voor buurtgenoten.” Dat Hazelzet en Goesten allebei in de gemeente Maasdriel wonen en daar goed de weg en de cultuur kennen, is mooi meegenomen. De komende periode stellen ze hun team samen. Dat zal bestaan uit zo’n 25 medewerkers: verpleegkundigen, verzorgenden, gastheren en –vrouwen en koks. “Wij zoeken mensen met dezelfde instelling als wij, die niet denken in hiërarchie en die altijd kijken naar wat nog mogelijk is.”

Meer info over woonplek, kosten, vacatures: www.hetgastenhuis.nl of stuur een mail naar kerkdriel@hetgastenhuis.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden