Een echte Bommelaar

... denk met enige regelmaat terug aan die goede oude tijd. Met buurtjes die ook echt buurtjes waren.

Wij hadden ze ook. We waren denk ik een jaar of tien toen we nieuwe buren kregen. Dick (de Witte) van de Linden en Hetty Wijgerse. En Hetty’s broertje Henkie kregen we er gratis bij. En dat hebben we geweten. Met ‘we’ bedoel ik mijn broer ik. Mijn zus lieten ze met rust, maar mijn broer en ik kregen een soort van mariniersopleiding van Dick en Henkie. Volgens hen zaten er in deze twee verlegen jochies twee echte kerels verstopt. We leerden ontsnappen aan een opgefokte bouvier, we gingen nachtvissen, we sprongen uit een rijdende auto tijdens een politieachtervolging na een nachtje baarzen, en ga maar door. Dingen die een gemiddelde jongen tegenwoordig niet meer leert.

Hetty keek altijd lachend toe. Ze vond alles goed. Had genoeg meegemaakt na het verlies van haar 17-jarige broer, om te beseffen dat je zoveel mogelijk moet genieten van het leven. En dat probeerde ze ook. Ze genoot vooral van mensen om haar heen. Stond ook altijd klaar voor iedereen. Als medium op astra tv. Ik herinner me dat ze na mijn moeders’ dood tijdens het condoleren zag dat ik pijn in mijn rug had. Ze wist dat ik niet in haar hocus pocus geloofde. “Mag ik even?”, en ze hield haar handen een centimeter of tien achter mijn rug. “Over tien minuten ben je van de pijn af, tot na de begrafenis.” En inderdaad, ze had gelijk.

Maar ze genoot ook van haar rol in een heuse sinterklaasfilm. En van haar moedertje waar ze megatrots op was. En haar kids Chris en Sefanja. Nog trotser, als dat al mogelijk was, was ze op haar kleinkinderen. Ik zag haar een paar weken terug nog stralen op tv bij Holland’s Got Talent toen haar kleinzoon Damian moest optreden. Stralend als vroeger, toen ze toekeek hoe mijn broer en ik veranderden in echte mannen. Want je hoefde echt geen kind, kleinkind, broer of moeder te zijn van Hetty om door haar als familie beschouwd te worden. Ze hield van veel mensen alsof het haar familie was.

Helaas is Hetty onlangs heel onverwachts overleden. Bij deze, Hetty, bedankt voor alle leuke herinneringen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden