<p>Paulus Dolfsma heeft eigenhandig een escaproom gebouwd om zijn wereldreis te kunnen bekostigen.</p>

Paulus Dolfsma heeft eigenhandig een escaproom gebouwd om zijn wereldreis te kunnen bekostigen.

(Foto: Marielle Pelle)

Escaperoom om wereldreis te bekostigen

De 16-jarige Paulus Dolfsma uit Zaltbommel wil graag een wereldreis maken op een zeilschip. Het is geen vakantiereis, maar er wordt keihard gestudeerd en ondertussen zeilen ze over internationale wateren. Een uitdaging die elk jaar maar voor een paar havo, vwo of gymnasiumstudenten is weggelegd. Maar de reis kost rond de 7.000 euro, en Paulus wil dit zelf bij elkaar sparen. Daarom is hij een escaperoom begonnen: De reis van de Wilde Zwaan. En dat is al te boeken!

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Zes weken zeilen op een zeilschip, terwijl je school gewoon doorgaat en je persoonlijke ontwikkeling een boost krijgt. Paulus kijkt er reikhalzend naar uit om vanuit Cuba de oversteek te maken naar Harlingen. “Navigatie, metrologie, biologie, sterrenkunde, aardrijkskunde en geografie, vakken die dan ineens praktijk worden”, vertelt Paulus. Hij is vijfdejaars gymnasiumleerling op het KWC in Culemborg. Rustig en bescheiden, maar met stralende ogen vertelt hij over de plannen voor zijn reis op een groot zeilschip. Zes weken aan boord, studeren en hard werken om met het zeilschip de oversteek over de oceaan te maken. Het is wel duidelijk dat deze reis niet voor watjes is, maar Paulus kijkt er naar uit. Al van jongs af aan zit hij bij de zeeverkenners in Zaltbommel en zeilen is zijn lust en leven, dus deze kans wil hij zeker aangaan.

Het doel van de reis is om de vakken in de praktijk te zien. Er zijn docenten biologie en scheikunde aan boord en vanuit school wordt een stevig lessenpakket, inclusief toetsen, meegegeven. “De docenten aan boord kunnen vertellen over de zeebodem tot aan het heelal, waar je je op dat moment echt tussen bevindt, en van de natuur en het weer waar je afhankelijk van bent”, vertelt Paulus met ingetogen enthousiasme. Zijn vader benadrukt: “Maar een groot stuk ervaring zit voor de reis.”

Zelf sparen
“Er moet een flinke som geld betaald worden en het is niet de bedoeling dat deze door ouders op tafel wordt gelegd”, gaat Paulus’ vader verder. Paulus vertelt dat hij er zelf heel bewust voor gekozen heeft om het hele bedrag zelf bij elkaar te sparen. Hij wil geen bijdrage van zijn ouders. Hij kan drie ochtenden in de week een krantenwijk lopen, een mooie verdienste, maar hij rekende al snel uit dat hij dan ruim twee jaar moest lopen om de reissom bij elkaar te krijgen. Dus creatief ging hij op zoek naar andere mogelijkheden. Hij verkocht zelfgebakken frikandelbroodjes, cake, snoepblikjes, hout en verhuurde afgelopen zomer zijn kano inclusief gevulde koelbox, alles bij elkaar hielp het hem al een stukje op weg.

Escaperoom
Paulus houdt van puzzelen en verbanden leggen, dus hij ging aan de slag om zelf een escaperoom te bouwen. Met hier en daar wat sturing van zijn vader, bedacht hij de escape. Het verhaal heeft hij gebaseerd op de reis in het Caribisch gebied, allerlei elementen moeten getrotseerd worden en er zijn gevaren op zee. Het decor bedacht Paulus ook zelf en hij bouwde het thuis in de schuur. “Omdat we niet veel plaats hebben, heb ik alles zo gemaakt dat het inklapbaar of opvouwbaar is. Dat heeft ook zijn voordeel dat ik met deze escaperoom op locatie kan komen”, vertelt hij met technisch inzicht.

500 tekens
Ik ben benieuwd waar hij tegenop ziet. Even denkt hij na: “Misschien tegen zeven weken geen land en geen vrienden zien?” Hij kijkt zijn vader aan en zegt scherp: “Ik denk dat jullie er meer over in zitten dan ik!” Zijn vader knikt: “Ik denk vooral je moeder.” Vader legt uit dat Paulus één keer per week een bericht mag sturen van 500 tekens, dus dat is echt minimaal. Paulus haalt zijn schouders op. “Ik ben niet iemand die veel schrijft of deelt. Het is veel leuker om zelf te vertellen, want dan kun je zien hoe iemand reageert.”

Boeken
In de weekenden van 16, 17, 18 oktober, 20, 21, 22 november en 18, 19 en 20 december is de escaperoom te boeken op een locatie in Zaltbommel. Voor groepen komt Paulus met zijn pop-up escaperoom graag op locatie. Aanmelden en meer informatie kun je aanvragen via: paulus.masterskip@gmail.com. De kosten bedragen 45 euro per groep (twee tot vijf personen, vanaf 13 jaar) en het duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Voor kinderen vanaf 8 jaar is een vereenvoudigde versie beschikbaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden