Logo detorenbommelerwaard.nl


On-kruid: Herfsttijloos

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

De, op een krokus lijkende, lila herfsttijloos trekt zich helemaal niets aan van de seizoenen. Wanneer de zomer voorbij is en de bladeren gaan vallen, bloeit de herfsttijloos. In het wild komt de herfsttijloos bijna niet meer voor, vandaar dat hij tot de beschermende planten behoort en niet geplukt mag worden.

Omdat hij in de herfst bloeit, zonder blad (stijl), hebben ze hem de voor de hand liggende naam herfsttijloos (Colchium autumnale) gegeven. Pas in het voorjaar komen de bladeren boven de grond, daardoor kreeg hij allerlei bijnamen zoals: kale juffer en naakt begijntje.

Ik kwam bij mijn bezoek aan het tuincentrum herfsttijloosbollen tegen. Het werd daar aangeboden als droogbloeier. Hij bloeit namelijk zonder water en aarde en vormt ook geen wortels. Je kunt de bol in een schaal of op je vensterbank leggen, dan gaat hij vanzelf bloeien. Heel bijzonder om te zien, vooral omdat er meerdere bloemen uit een knol komen.

Het is overigens maar goed ook dat de herfsttijloos niet geplukt mag worden, de plant behoort namelijk tot de giftigste planten in Nederland!. De hele plant is giftig. De verschijnselen bij inname zijn heftig. Dan moet je denken aan een brandend gevoel in de mond, inwendige bloedingen, braken, te lage bloeddruk en verlammingsverschijnselen van de luchtwegen. In het ergste geval kun je er zelfs aan overlijden.

U bent dus gewaarschuwd!

Meer berichten