Logo detorenbommelerwaard.nl


Twan van Gendt zorgt persoonlijk dat de trainingshelling zo dicht mogelijk de olympische benaderd.
Twan van Gendt zorgt persoonlijk dat de trainingshelling zo dicht mogelijk de olympische benaderd. (Foto: Robert van Dijk)

Trainingshelling voor Twan van Gendt

BMX’er Twan van Gendt uit Velddriel traint al jaren voor deelname aan de Olympische spelen in Tokio. Deze zouden afgelopen zomer gehouden worden maar de wereldwijde coronacrisis gooide roet in het eten. De spelen zijn uitgesteld naar de zomer van 2021. Dit geeft onze potentiële medaillewinnaar nog even de tijd de puntjes op de ‘i’ te zetten. “Tachtig procent van een goede race zit hem in de start,” vertelt Van Gendt ons terwijl hij met de schep in zijn hand aan zijn oefenhelling aan het werken is.

door Robert van Dijk

Ammerzoden - Hoofdsponsor Red-Bull van Van Gendt wil er alles aan doen om de Nederlands top BMX’er naast zijn wereldkampioenschap ook nog een gouden medaille binnen laten halen. Alle trainingsfaciliteiten zijn natuurlijk op Papendal aanwezig, maar de wens van Van Gendt was om zijn start te perfectioneren en dat zou het beste gaan op een replica van de starthelling in Tokio. Zo’n ding is 200 meter lang en acht meter hoog. De Velddrielse achtertuin was geen optie. “Het zou wel heel fijn zijn dat ik die trainingen zo dicht mogelijk bij huis zou kunnen doen”, liet Van Gendt de gemeente Maasdriel weten. Wethouder Erik van Hoften ging ermee aan de slag en opteerde een paar locaties. Hier zat ook de fietscrossbaan bij van FCC Ammerzoden en daar ging het hart van Van Gendt wat sneller door kloppen. In Ammerzoden is de sportcarrière van Van Gendt begonnen op de destijds mooie en wedstrijdgekwalificeerde fietscrossbaan. De wens van FCC is al jaren om de baan een update te geven zodat hij weer wedstrijdklaar is voor de nationale wedstrijden. Werk met werk maken, wordt dan gelijk gedacht, maar dat bleek toch lastiger dan gedacht. De omvang van de helling is te pompeus voor de regionale BMX’ers. Maar als toch alles op zijn kop staat op het fietscrosspark, dan ontstaan er wellicht goeie ideeën.

Trainingshelling
Ondertussen gaat het team van Van Gendt gestaag door met de voorbereidingen en is de helling bij verschijning van deze editie klaar. Met de nodige precisie is de baan zo goed als mogelijk één op één een kopie geworden van de start in Tokio. Om hier zeker van te zijn is Van Gendt zelf met zijn ‘fietsmaten’ dagelijks in de weer geweest om alle details te perfectioneren. Dat hij hiervoor zelf de schep en de kruiwagen moet hanteren deert hem niet. Ook zijn vriendin Puck, die eveneens professioneel op de fiets zit, helpt hem daarbij. “We komen met een kleine 60 km per uur van die helling af, dan moet wel alles kloppen. Elke oneffenheid kan dan fataal zijn en een val tot gevolg hebben en dan is al het werk voor niks geweest,” legt hij uit. “Ach”, zegt Puck, “wij komen met de racefiets wel eens met 80 van een berg af en dat is gewoon op de openbare weg.” Nou, die ruzie vechten ze thuis maar uit. De sfeer bij de bouwwerkzaamheden is goed en ze gaan deze week waarschijnlijk starten met de trainingen. De potentiële kampioenen van FCC Ammerzoden kunnen het kunstje afkijken.

Meer berichten