Logo detorenbommelerwaard.nl


<p>De repetities van De Wave, onder leiding van Saskia Geursen, zijn al begonnen. Jongeren zijn van harte welkom om zich nog aan te sluiten.</p>

De repetities van De Wave, onder leiding van Saskia Geursen, zijn al begonnen. Jongeren zijn van harte welkom om zich nog aan te sluiten.

(Foto: Loeki Bruinink)

Jongeren gezocht voor De Wave

Het moet 5 mei 2021 letterlijk de slotact worden van Tour de Waal. De openluchtvoorstelling De Wave sluit dan het bevrijdingsdagprogramma langs de rivier af op Slot Loevestein. Het stuk wordt gespeeld door jongeren uit de Bommelerwaard, onder leiding van Stichting Geursenproducties. Regisseur Saskia Geursen en de spelers zoeken nog versterking. Jongeren met en zonder toneelervaring zijn van harte welkom om zich aan te sluiten bij deze muzikale productie.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - “De Wave is een toepasselijk toneelstuk om op 5 mei te spelen”, volgens Geursen. “Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat ook meermaals is verfilmd. Op een high school in Californië wil een leraar zijn leerlingen laten zien waarom zoveel Duitsers in de Tweede Wereldoorlog Hitler klakkeloos volgden. Zijn experiment loopt echter flink uit de hand.”

Geursen maakte het toneelstuk geschikt voor een openluchtuitvoering op Slot Loevestein. Niet alleen de leerlingen van haar theatercursussen, maar alle geïnteresseerde Bommelerwaardse jongeren tussen de 12 en circa 25 jaar kunnen hieraan deelnemen. Op 5 mei zal De Wave ten uitvoer worden gebracht, ter afsluiting van Tour de Waal. “De muziek van de originele versie vond ik niks, die zakt in. Ter vervanging heeft onze vaste muzikale leider Eric Aarts briljante muziek geschreven die juist opzweept.” Dat blijkt wel tijdens de repetities. “Eenheid, samen, vrijheid”, zingen de jongeren vol passie.

Sinds september komen de spelers iedere maandagavond bijeen in het scoutingsgebouw aan de Gamerschedijk om De Wave coronaproof te repeteren. Aan de bevlogenheid waarmee de jongeren op de vloer staan, is te merken dat het stuk ze aanspreekt. Ze zijn er van onder de indruk, vertellen ze. “Zo makkelijk is het dus, om meegesleurd te worden door de groep.” Of ze nou de gepeste leerling, de gymleraar of de ‘verzetter’ spelen, deze rollen zullen ze niet snel vergeten. “We zoeken nog meer jongeren”, benadrukt Geursen. “Er zijn nog wat rollen vrij. We hebben bijvoorbeeld nog skaters nodig. Ook voor de gezamenlijk te zingen stukken zoeken we versterking. Geheel volgens ons motto ‘iedereen die wil, moet kunnen’ hoef je geen auditie te doen.”

Geursen vindt het spannend. In het ruim 45-jarig bestaan van Geursenproducties heeft ze veel omvangrijke uitvoeringen geregisseerd: van Oliver Twist tot Hair. Maar dit is de eerste keer dat ze zo’n grote openluchtproductie leidt. “Dat vraagt om een andere inzet van licht, geluid en decor. Bovendien ben je volledig afhankelijk van het weer. Het is natuurlijk wel een prachtige locatie!” Het publiek kan De Wave op woensdagavond 5 mei 2021 gratis bijwonen. “Wij voeren het stuk op in opdracht van Tour de Waal. Jaarlijks zijn wij betrokken bij hun programma, maar voor het eerst verzorgen we nu deze grote slotact.”

Meedoen aan De Wave? Deelname is kosteloos. Bel 06- 226 395 94 of mail: st.geursenprod@gmail.com.

Meer berichten