Logo detorenbommelerwaard.nl


<p>Petra Dobbe kan nu, dankzij de aanpassingen in de weg, gemakkelijk de Steenweg oversteken met haar rollator. Ze hopen dat ook de resterende knelpunten opgelost worden.</p>

Petra Dobbe kan nu, dankzij de aanpassingen in de weg, gemakkelijk de Steenweg oversteken met haar rollator. Ze hopen dat ook de resterende knelpunten opgelost worden.

Drempelloos oversteken op Steenweg

“Fijn hoor, dat we nu drempelloos de Steenweg kunnen oversteken.” Petra Dobbe geniet nu van een wandeling in de herfstzon. “Drie weken geleden moest ik met mijn rollator hier nog een steil opritje op. Met ook nog eens een richel ervoor. Met een boodschap in je rollator was dat nauwelijks te doen. Nu is het helemaal glad!”

Zaltbommel - Dobbe is actief in de Werkgroep Voetgangersvoorzieningen Zaltbommel. Ze zit in die werkgroep namens de ouderenbond KBO. Ook vertegenwoordigers van de ouderenbonden PCOB en ANGO zitten erin. “We proberen met elkaar de gemeente te bewegen om de straten in de stad Zaltbommel beter toegankelijk te maken voor voetgangers die hulpmiddelen gebruiken.”

Voorzitter van de werkgroep Janny Lagendijk vult aan: “Ook vertegenwoordigers van de cliëntenraad van de Wielewaal en Bommelstein nemen deel. En mensen die actief zijn in patiëntenorganisaties. Samen hebben we veel ervaring.”

Op de schop
De Steenweg is de afgelopen weken flink op de schop gegaan. Er werden rioleringswerkzaamheden uitgevoerd en de fietspaden werden geasfalteerd. Een mooie gelegenheid om verbeteringen aan te brengen, dachten de leden van de werkgroep. Ze maakten snel een brief met foto’s van meer dan tien knelpunten op de Steenweg. De brief werd aan het college van B en W gestuurd met afschrift aan de gemeenteraad.

Medewerking gemeente
“Helaas waren we eigenlijk te laat. Het werk was al aanbesteed en in uitvoering. Dan kun je alleen nog kleine dingen veranderen. Niettemin zijn bijna de helft van onze knelpunten toch opgelost”, vertelt Lagendijk enthousiast. “De medewerkers van de aannemer en de gemeente hebben er echt hun best voor gedaan. Ik merkte dat ze er zelf ook plezier in hebben, om oplossingen te verzinnen. Waardering!” “We kregen te horen dat er plannen zijn om in 2023 de inrichting van de Steenweg grootschalig aan te pakken. We worden er dan tijdig bij betrokken. De resterende knelpunten kunnen dan hopelijk opgelost worden. Zo zijn er nu helemaal geen markeringen voor mensen met een visuele beperking.”

“De gemeenteraad van Zaltbommel vindt de toegankelijkheid voor mensen met een beperking ook belangrijk”, vertelt Lagendijk. “Vorig jaar namen ze de ‘stoepenmotie’ aan. Daarin werd het college opgeroepen om de stoepen in heel de gemeente toegankelijk te maken voor mensen met een rollator, rolstoel of kinderwagen. Juist bij herinrichting van straten. Die motie werd door alle partijen onderschreven.”

“De deskundigheid bij de gemeente verbetert”, vertelt Dobbe. “Je verwachtte eigenlijk dat ambtenaren zelf wel weten wat obstakels voor ons zijn, en dat we als werkgroep niet nodig zijn, maar blijkbaar werkt dat niet zo.” “De kennis van landelijke richtlijnen neemt gelukkig toe”, aldus Lagendijk.

Toekomst
Het afgelopen jaar heeft de werkgroep meerdere malen van zich laten horen. Het plaatsen van ‘fietspalen’ op de trottoirs in de binnenstad was de aanleiding om de werkgroep op te richten. Voetgangers met hulpmiddelen konden er niet meer door. Ook de te steile opritjes bij de Waalkade werden onder de aandacht gebracht. Lagendijk: “De plannen voor de Karstraat zagen er al mooi uit. Niettemin is het fijn dat we nog kleine knelpunten konden aandragen. Inmiddels hebben we een overzicht van toekomstige plannen van de gemeente. We hopen daar nu tijdig bij betrokken te worden.”

Gemiste kans
“Het is een grote wens van bewoners van de Wielewaal en hun familie om te wandelen over de singels. Met heerlijk uitzicht over de gracht en de stadswallen. Over de stadswallen zelf wandelen met een rolstoel is namelijk moeilijk vanwege de hoogteverschillen. Helaas kun je alleen op 4 mei, tijdens de Stille Omgang, bij de Nationale Dodenherdenking daar veilig wandelen”, vertelt Lagendijk. “Recentelijk zijn er drempels gelegd. Maar nog steeds voelt het onveilig om er te wandelen. Een gemiste kans voor de werkgroep.”

Dobbe: “Er is nog veel te doen. De fietsenstallingen op de trottoirs in de binnenstad worden deze winter geëvalueerd. Leden van de werkgroep maken nu foto’s van hun ervaringen met de fietspalen op de trottoirs. Samen maken we Zaltbommel toegankelijker voor voetgangers.”

Meer berichten