Adopteer 'n appelboom in 't Straatje


<p>Op de zelfplukdag was de boomgaard diezelfde middag al zo goed als leeggeplukt.</p>

Op de zelfplukdag was de boomgaard diezelfde middag al zo goed als leeggeplukt.

Adopteer 'n appelboom in 't Straatje

Voor Wouter van Teeffelen van Zelfplukboomgaard ‘t Straatje is het laten adopteren van appelbomen een speerpunt geworden. Onlangs introduceerde hij bedrijfsadoptie van appelbomen in zijn boomgaard als nieuwe mogelijkheid. Bedrijven en organisaties kunnen voor medewerkers, klanten of relaties appelbomen als cadeau adopteren. Bij wat grotere aantallen kan het bedrijf op een eigen zelfplukdag samen de adoptiebomen komen plukken.

Zaltbommel - Door de coronamaatregelen en een tegenvallende oogst was het voor mensen zonder eigen adoptieboom alleen op zaterdag 17 oktober mogelijk om zelf appels in de Zelfplukboomgaard in Zaltbommel te plukken. Voor adoptanten van appelbomen waren er meer zelfplukdagen. Ondanks minder ruchtbaarheid aan de Bommelse Zelfplukdag 2020 te geven en wat minder bezoekers dan eerdere jaren, was op het eind van de middag de zelfplukboomgaard zo goed als leeg geplukt. Daarbij speelt ook mee dat er steeds meer bomen geadopteerd worden in de boomgaard (waardoor er minder bomen overblijven voor ‘vrije’ zelfplukkers).

Boomgaard rooien
Voorlopig zit de Zelfplukboomgaard nog aan de huidige locatie aan ‘t Straatje, maar de toekomst is daar onzeker. De grond is van een projectontwikkelaar die het alleen jaar voor jaar verpacht. Binnen nu en een aantal jaren komt er woningbouw op deze locatie en wordt de boomgaard gerooid.

Voedselbos
Daarom is Van Teeffelen op zoek naar een perceel in Zaltbommel of direct in de buurt van Zaltbommel met meer zicht om daar lang te kunnen blijven telen. Dan zullen er meer fruitsoorten en rassen geplant worden dan er nu staan in de Zelfplukboomgaard. Het idee is om er dan ook veel meer een voedselbos met een grote diversiteit aan bekende en onbekende fruitsoorten voor zelfplukkers van te maken. Ook de nieuwe collectieve moestuin van een zestal families op het huidige perceel, de varkensweide van Buitengewone Varkens en de bijenstal van imker Jan Vernooij zullen dan mee verhuizen.

Meer informatie
Meer informatie over Adopteer een Bommelse appelboom en de Zelfplukboomgaard in het algemeen vind je op de site www.zelfplukboomgaard.nl of de facebookpagina @zelfplukboomgaard. Op Instagram kun je Zelfplukboomgaard of de hashtag #zelfplukboomgaard volgen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden