On-kruid: Herfstaster (Asteraceae)


On-kruid: Herfstaster (Asteraceae)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Er zijn diverse astersoorten maar de mooiste is voor mij toch wel de herfstaster. Deze trouwe najaarsbloeier begint met zijn overdadige bloei als de andere bloemen in je tuin het allang hebben opgegeven. Hij blijft je tuin kleuren tot in november.

Gelukkig raakt de herfstaster steeds meer zijn oubollige imago kwijt. De herfstaster voelt zich gelukkig in onze tuinen, ondanks dat hij oorspronkelijk uit Amerika en Azië afkomstig is. En met zijn late bloei zijn al de vliegende insecten heel blij.

De Nederlandse naam ‘herfstaster’ is direct vertaald vanuit het Latijns Asteraceae, de Griekse naam voor Aster is ‘ster’. Hij heeft inderdaad iets weg van een ster, met name de paars met gele gekleurde versie. Eigenlijk is de herfstaster van oorsprong een plant die graag in de weide groeit.

Ik vertelde al dat hij onder andere uit Azië komt. Daar gebruiken de Chinezen de wortels medicinaal tegen slangenbeten en om de koorts te verlagen. Ik kreeg wel eens herfstasterthee van mijn tante als ik mij niet lekker voelde.

De indianen brouwden een liefdesdrankje van de herfstasterbloemen voor hun geliefde. De bloemen van de herfstaster zijn eetbaar, als ze tenminste niet bespoten zijn met gif. Mijn tante knipte de bloemen af en deed ze door de salade om deze wat meer kleur en smaak te geven. Het was voor mij altijd even kauwen, maar dat had ik er wel voor over.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden