'En dan denk je: Het zal toch niet?'


<p>Vrachtwagenchauffeur en brandweerman Arnold Dijkstra zag zijn eigen vrachtwagen in vlammen opgaan toen hij werd opgepiept.</p>

Vrachtwagenchauffeur en brandweerman Arnold Dijkstra zag zijn eigen vrachtwagen in vlammen opgaan toen hij werd opgepiept.

'En dan denk je: Het zal toch niet?'

Voor veel inwoners van Brakel en Zuilichem was de nacht van 11 op 12 november een onrustige nacht. Die nacht werden ze meerdere malen gewekt door sirenes. Maar waar zij daarna weer rustig konden gaan slapen, was deze nacht voor brandweerman Arnold Dijkstra een nachtmerrie.

door Marielle Pelle

Brakel/Zuilichem - “Het was iets over twaalf toen mijn pieper ging”, vertelt Dijkstra de volgende ochtend. “Ik kijk nooit waar de melding is, ik ga meteen. Toen ik aankwam bij de kazerne, reed de auto net weg met de eerste zes brandweermannen. Op dat moment pakte ik mijn pieper weer en keek naar de melding en zag: ‘vrachtwagen brand – Kweldijk Zuilichem’. Op dat moment denk je: Het zal toch niet? Ik staarde naar mijn scherm. Op dat moment zei een collega: “Het is de jouwe!”

“Je wordt boos, verdrietig”, hij slikt. “Je werkt keihard. Dit was mijn eerste nieuwe vrachtwagen, anderhalf jaar geleden gekocht.” Die nacht staat Dijkstra naast zijn truck: “Het is een roes, je kunt niets meer doen. Het is ook dubbel. Het is jouw wagen, maar op dat moment hoor je niet bij de ploeg. Je hebt je kennis als brandweerman en weet dat je aan de kant moet gaan en je collega’s het werk moet laten doen. Er was geen houden aan.”

Na het blussen gaat de ploeg naar de kazerne, waar altijd even wordt nagepraat. “Ik ben meegegaan, want ik had wel behoefte om te praten.” Gekscherend zegt hij: “Ik wist toch dat ik de volgende dag niet hoefde te gaan werken.”

Als de brandweermannen richting huis willen vertrekken, gaat opnieuw de pieper. Woningbrand aan de Veerdam in Brakel. Dijkstra springt met zijn collega’s in de wagen en gaat weer vol voor zijn vak. “Op dat moment is het verstand op nul, professioneel zijn en weer gaan.” Ze staan voor het sportcomplex van voetbalvereniging BZC in Brakel, waar de kleedkamers en materialenopslag in brand staat. Een brand die de dorpsgemeenschap diep treft.

Het is tegen de ochtend als Dijkstra thuiskomt. “Toen moest ik mijn kinderen vertellen dat mijn vrachtwagen was uitgebrand.” Hij slikt en zegt: “En dat moet je er achteraan vertellen dat de voetbalvereniging ook deels is afgebrand.”

We spreken elkaar naast de truck. Op dat moment takelt de bergingsauto de truck op om hem te bergen. Het is even heel stil en de wind voelt ineens nog kouder. Dijkstra is krachtig en positief: “De hele ochtend staat mijn telefoon al roodgloeiend. Er komen ontelbaar veel reacties uit de transportwereld. We zien het wel, dit komt goed!”

Ook aan de Veerdam in Brakel is het aanzien triest. Veel dorpsbewoners komen kijken. Mannen kijken ontroerd voor zich uit, hun houding is verslagen en teleurgesteld. Kinderen kijken aangeslagen toe en maken zich zorgen om de ballen, materialen en wedstrijdtenues die verloren zijn gegaan. Voorzitter Lars Pijlman: “Er is afgelopen zomer met hart en ziel gewerkt. De tranen liepen over mijn wangen toen ik hier in de ochtend aankwam. Dit is zo’n klap! Maar alle ontvangen steun geeft ons weer energie.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden