Bijzondere schenking voor Museum Stadskasteel Zaltbommel


<p>Het museum heeft een bijzondere klok geschonken gekregen. Het gaat om een door Tom Landr&eacute; gemaakte klok, uit Zaltbommel.</p>

Het museum heeft een bijzondere klok geschonken gekregen. Het gaat om een door Tom Landré gemaakte klok, uit Zaltbommel.

Bijzondere schenking voor Museum Stadskasteel Zaltbommel

Museum Stadskasteel Zaltbommel heeft een bijzondere schenking ontvangen. Het gaat om een wandklokje dat Tom Landré (1880-1934) maakte voor de Zaltbommelse Art Nouveau werkplaats Onder den Sint Maarten. Vorig jaar had het museum de klok al in bruikleen gekregen van een particuliere verzamelaar voor de Onder den Sint Maarten-tentoonstelling. Nu behoort het definitief tot de museumcollectie.

Zaltbommel - Tom Landré werkte tussen 1900 en 1902 als meubelmaker in de Onder den Sint Maarten-werkplaats in Zaltbommel. De ontwerpen uit deze periode waren eenvoudig en sterk geometrisch. In de klok zie je een mooie vormherhaling van vierkanten en cirkels. De kast van de klok bestaat uit een houten kubus, met een wijzerplaat van rood koper. De klok is gedecoreerd met gegraveerde lijnen en inlegwerk van ebbenhout. Het koperwerk is bewerkt met verfijnde graveringen en ponsen.

In 1902 ontsloeg oprichter Johan Adam Pool (1872-1948) Landré en collega meubelmaker Kobus de Graaff (1876-1936). Zij zouden betrokken zijn geweest bij de oprichting van een afdeling van de SDAP in Zaltbommel. De populariteit van Onder den Sint Maarten bleef ondertussen groeien. Na de overname van de bekende werkplaats Amstelhoek verhuisde Onder den Sint Maarten na enkele jaren van Zaltbommel naar Haarlem. Hier nam Pool nieuwe ontwerpers en ambachtsmannen aan, onder wie de meubelmaker Daniël van Dorp.

Herenigd
Met de komst van het klokje zijn de drie bekende meubelmakers van Onder den Sint Maarten weer in één ruimte herenigd. De klok van Landré hangt naast een spiegel met houtgesneden decoraties van Kobus de Graaff. Onder de klok staat een bankje, dat is vormgegeven door Daniël van Dorp in de Haarlemse periode.

Naar het het museum bekend is, is de geschonken klok het enige Onder den Sint Maarten-object van Landré in een openbare collectie. Zij zijn zeer verheugd om hiermee het verhaal van Onder den Sint Maarten in Zaltbommel nog beter te kunnen verbeelden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden