On-kruid: Chrysanten


On-kruid: Chrysanten

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Jammer dat de chrysanten ook wel graf- en kerkplanten worden genoemd. Dat komt door de Grieken, waar de naam ‘chrysant’ vandaan komt. Zij dachten dat de plant de overledene in zijn graf zou beschermen tegen demonen. Maar ik denk eerder dat het weinige onderhoud wat een chrysant nodig heeft, de belangrijkste reden is. De chrysant is van origine geel, wat je terug kunt vinden in de Griekse naam ‘Chrysanthemum’, dat ‘gele bloem’ betekent.

De chrysant komt oorspronkelijk uit China. Pas rond 1700 zijn ze in Europa geïntroduceerd. De Chinezen en Japanners zijn grote liefhebbers van de chrysant. Voor hen staat hij voor geluk en gezondheid, ze worden vaak cadeau gegeven bij verjaardagen.

Voor mij is het de ideale snijbloem die het herfstgevoel verdrijft als er weer eens een herfststorm over Nederland trekt. Wist u dat de chrysant binnen luchtzuiverend is, eetbaar is en ook medicinaal ingezet kan worden? Ik heb het dan niet over de chrysanten van de tuincentra (die zitten vol gif), maar de gekweekte biologische chrysanten. De bloemen smaken kruidig. Daarom doe ik altijd enige bloemen als smaakmaker in mijn groentensoep.

Medicinaal gebruiken de Aziaten al zeker 2500 jaar chrysanten en dan met name de Chrysanthemum morifolium. Ze zetten hier thee van tegen hoofdpijn en duizeligheid.

Met de chrysanten kun je eigenlijk alle kanten op.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden