Two Rivers meer dan een marathon


<p>Ed Kooijman en Marieke Veuger bedachten samen met de tien andere leden van het organisatieteam een coronaproof editie van de Two Rivers Marathon.</p>

Ed Kooijman en Marieke Veuger bedachten samen met de tien andere leden van het organisatieteam een coronaproof editie van de Two Rivers Marathon.

(Foto: Loeki Bruinink)

Two Rivers meer dan een marathon

Afgelopen week opende de inschrijving voor de zesde editie van de Two Rivers Marathon. In recordtijd waren de startplaatsen vergeven. Niet verwonderlijk. Vanwege corona mogen op 31 januari 2021 slechts 180 lopers - om de beurt - starten, terwijl de vorige editie bijna 900 deelnemers telde. Voor marathonliefhebbers die achter het net vissen, heeft de organisatie goed nieuws. In februari zijn er nog genoeg mogelijkheden om het parcours af te leggen.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Tijdens de vijfde editie van de Two Rivers Marathon werd niet gelopen, wel gefeest. Dankzij Ciara. Tijdens de zesde editie zal niet worden gefeest, wel gelopen. Dankzij corona. “Het aantal lopers dat zondag 31 januari 2021 mag starten, moesten we noodgedwongen terugbrengen naar 180”, vertellen organisatoren Ed Kooijman en Marieke Veuger. “Terwijl de vorige editie bijna 900 inschrijvingen telde.” Het was storm Ciara die toen roet in het eten gooide. “De Two Rivers is altijd al ruig, met slecht-weer-garantie. Maar de lopers met windkracht 10 over de dijken langs de Maas en Waal sturen, was echt niet verantwoord. Het feest in de Sint-Maartenskerk, met braai en Two Rivers-bier, kon wel doorgaan.” Gelukkig maar. Want de marathon mag dan een officiële qualifier zijn voor haar grote broer de Two Oceans in Zuid-Afrika, ze is toch vooral geliefd vanwege de gezellige sfeer. Dat verklaart ook waarom de organisatie moeiteloos zo’n 200 vrijwilligers op de been krijgt. In 2016 klonk het startschot voor de eerste Two Rivers, die door Marco van Leeuwen en Ed was uitgezet als training voor de 56 kilometer van de Two Oceans Marathon. Daaraan namen 56 lopers deel. De harde kern van die groep - 31 Vasbyters – loopt sindsdien jaarlijks mee en zag het deelnemersveld explosief groeien. “Zo’n 25 procent van de lopers komt uit de buurt. De rest komt uit alle windstreken. Van België tot China.”

Het corona-virus heeft de plannen van het organisatieteam danig in de war geschopt. Komende editie zal er geen Zuid-Afrikaanse afgezant zijn die het startschot geeft. De lopers moeten het zonder publiek en zonder opzwepend Shosholoza-lied doen. Ook het merendeel van de vrijwilligers komt niet in actie. Toch heeft de organisatie de marathonliefhebbers voldoende opties te bieden. “Sterker nog, er zijn nog nooit zoveel mogelijkheden geweest om de 42 kilometer te lopen. In februari kun je het parcours in je eentje, als duo, afwisselend met z’n drieën of zelfs wandelend afleggen. En dan hebben we ook nog de thuiseditie.” Alles met een slag om de arm natuurlijk. Want wat corona nog brengt, blijft ongewis. “Een van onze deelnemers, cabaretier Wouter Monden, heeft rond de Two Rivers een optreden in De Poorterij gepland. We hopen dat die voorstelling kan doorgaan.”

Marathonlopers hebben gelukkig een lange adem. Over een jaar volgt de zevende editie. Dan kunnen ze vast weer lopen én feesten.

Kijk voor alle info op www.tworiversmarathon.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden