Kerstboom kopen mag beleving zijn


<p>Op afstand een kerstboom kopen was niet mogelijk in het centrum van Brakel, daarom bedacht Rinco van Dalen de kerstbomen-drive-thru.</p>

Op afstand een kerstboom kopen was niet mogelijk in het centrum van Brakel, daarom bedacht Rinco van Dalen de kerstbomen-drive-thru.

(Foto: Marielle Pelle)

Kerstboom kopen mag beleving zijn

Het jaar 2020 vraagt veel omdenken en creatief ondernemerschap. Kerstboomverkoper Rinco van Dalen had buikpijn van de plaats waar hij volgens de vergunning zijn kerstbomen mocht verkopen en bedacht de creatieve oplossing: een kerstbomen Drive Thru!

door Marielle Pelle

Brakel - “Normaal sta ik op de stoep tussen de slager en de supermarkt en voor de deur bij een woon- en sfeerwinkel. Ik had gewoon een vergunning net als alle andere jaren, maar ik zag er zo enorm tegenop. Hoe kan ik rekening houden met de coronamaatregelen?”, vertelt Van Dalen.

Oude koeienstal
“Dit is het vijfde jaar dat ik kerstbomen verkoop en net als andere jaren kreeg ik direct een vergunning. Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe meer zorgen ik kreeg. Hoe kan ik op een paar vierkante meter afstand houden? Moet ik mensen in een rij laten wachten? Ik kan ze niet binnen de afzetting uitnodigen om zelf de boom uit te laten zoeken, want die ruimte is er niet. Toen ik op een zondagmiddag door de oude koeienstal van mijn schoonvader liep, kreeg ik ineens het idee om de bomen hier aan te bieden. Het is een ruimte van meer dan 40 meter lang. Mensen kunnen er met de auto doorheen rijden, hoeven niet uit te stappen als ze dat niet willen, en kunnen droog en op afstand hun eigen boom uitkiezen.” Zo is het idee geboren om zijn vijfde editie van de kerstboomverkoop anders, maar geheel coronaproof, op te gaan zetten. Dit ging niet zomaar, want de gemeente worstelde met allerlei regels en voorschriften die deze coronaproof oplossing in de weg stonden.

“Ik heb hard gewerkt om het coronaproof en zo klantvriendelijk mogelijk aan te bieden”, vertelt Van Dalen. Ingezet op ruimte, afstand en contactloos betalen. Van Dalen, gebarend: “Je komt binnenrijden, zoekt je boom uit en rijdt met een boom in je auto de stal weer uit. En als je geen ruimte in de auto hebt, dan breng ik de boom gewoon thuis.

Van Dalen lacht en zegt: “Nu we dit plan uitgewerkt hebben, zie ik ook steeds meer voordelen. Van de week regende het en dacht ik: Oh, wat fijn, nu sta ik droog! Andere jaren had ik altijd zelf een nat pak en moest je werken met natte bomen. Ik zeg eerlijk: dan duurt de dag lang!”

Beleving
Een klant komt binnen en kijkt rond: “Toen Rinco vertelde dat de kerstboomverkoop naar de Leuvenveldseweg ging, dacht ik: Waar begin je aan? Ik vond het een stoere uitdaging in deze tijd. Nu ik dit zie, zie ik dat hij de juiste beslissing heeft genomen.” Van Dalen vertelt dat hij veel reacties heeft gehad van klanten. Veel mensen vinden het jammer dat hij weg is uit het centrum van het dorp, maar hij hoopt dat ze bereid zijn om er juist nu een stukje voor te rijden. Een andere klant knikt en zegt: “Hier heeft hij plek en ruimte, op zijn oude stek had hij geen afstand kunnen bewaren. Dit doet hij goed!” Van Dalen knikt: “Een kerstboom kopen is ook een beleving!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden