Alcohol- en drugstesten in Zaltbommel


<p>Op zaterdag 28 november zijn zij vanaf 14.00 tot uiterlijk 20.00 uur aanwezig in het centrum van Zaltbommel.</p>

Op zaterdag 28 november zijn zij vanaf 14.00 tot uiterlijk 20.00 uur aanwezig in het centrum van Zaltbommel.

Alcohol- en drugstesten in Zaltbommel

Bezoekers van het centrum in Zaltbommel kunnen op zaterdag 28 november vrijwillig een alcohol- of drugstest laten afnemen bij het campagneteam van Rijden Zonder Invloed. Want hoewel iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is, stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij rijgevaarlijke medicatie gebruiken.

Zaltbommel - De actie maakt deel uit van de campagne ‘Rijden Zonder Invloed’, waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van rijden onder invloed van alcohol, drugs en rijgevaarlijke medicijnen. Het campagneteam is aanwezig met een bakfiets vol alcohol- en drugstesten en zal mensen in Zaltbommel actief aanspreken en op vrijwillige basis alcohol- en drugstests afnemen. Als uit de test blijkt dat de automobilist geen drugs en/of alcohol heeft gebruikt, ontvangt de bestuurder een presentje. Voor automobilisten met een te hoog alcohol- of drugspercentage in hun bloed, wordt een alternatieve vervoersmogelijkheid gezocht.

Tijdens alle acties houden ze zich aan de RIVM-richtlijnen. Men draagt mondkapjes of shield masks, zetten minder campagneleden in om de 1,5 meter regel beter te kunnen waarborgen en hebben alle middelen coronaproof gemaakt om het hygiënische gebruik ervan te kunnen garanderen.

Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Jaarlijks vallen er naar schatting 75 tot 140 verkeersdoden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Ook het gebruik van drugs en (rijgevaarlijke) medicijnen veroorzaakt ongevallen. De politie kan, naast de blaastest voor alcohol, preventief een speekseltest inzetten om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen (alcohol en drugs of meer soorten drugs) is zeer riskant en altijd strafbaar.

De campagne is een initiatief van het ROV Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen zij de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Ze richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. De ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.

Het campagneteam is weer in Overijssel en Gelderland op pad met activiteiten. Het campagneteam bezocht voorheen veel festivals en evenementen. Vanwege de coronamaatregelen zijn ze nu op andere locaties en uitgaansgebieden te vinden waar ze veilig en corona proof kunnen staan. Alles draait tijdens de activiteiten om het zelf beleven en ervaren. Zo is de kans het grootst dat deelnemers zelf tot de conclusie komen dat rijden onder invloed geen goed idee is. Meer info vind je op www.rijdenzonderinvloed.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden