Blij met donaties Voedselbank én fiets


<p>Zijn parochianen gaven gevolg aan de oproep te doneren aan de Voedselbank, maar verrasten pater Putman ook met een nieuwe fiets.</p>

Zijn parochianen gaven gevolg aan de oproep te doneren aan de Voedselbank, maar verrasten pater Putman ook met een nieuwe fiets.

(Foto: Loeki Bruinink)

Blij met donaties Voedselbank én fiets

Pater Roland Putman van de RK Parochie Heilige Franciscus is 30 november 50 jaar geworden. Hij wilde geen cadeaus, maar vroeg zijn parochianen te doneren aan de Voedselbank. “Zodat mensen die het moeilijk hebben, straks toch iets fijns kunnen uitpakken.” Zijn oproep vond gehoor, getuige de vele tassen vol houdbare producten in de kerk afgelopen zondag. En nog steeds is het mogelijk om te doneren.

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - Dat de pater graag gezien is bij zijn parochianen, blijkt zondag 29 november wel na afloop van de dienst. De Sint-Martinuskerk in Kerkdriel loopt leeg, maar jong en oud blijven hangen op het kerkplein. Om Roland Putman alvast te feliciteren met zijn 50e verjaardag en nog even na te praten. Met mondkapje op deelt de pater joviaal elleboogstoten uit. De dienst had het toepasselijke thema ‘delen’ gehad. Iedereen had wel wat meegenomen voor de Voedselbank: houdbare producten of een financiële donatie. “Maar we hebben er ook een potje mosterd voor de pastoor bij gedaan”, laat een ouder echtpaar weten. “Hij ziet tenslotte Abraham.”

Het blijft niet bij een potje mosterd. De parochianen hebben ook een gezamenlijk cadeau voor de bijna-jarige. Vol verwachting kijkt Putman naar de fiets die wordt voorgereden. “Ik dacht dat er een cadeau uit de fietstas zou komen”, biecht hij even later op. Maar de elektrische fiets blijkt in zijn geheel voor hem bestemd. Blij verrast maakt hij - in volle vaart - een proefrit op het kerkplein. Zijn wapperende rokken worden door een paar omstanders bezorgd gadegeslagen: “Misschien moet er nog een begrenzer op die fiets?” Ze houden hun geliefde pater graag intact.

Juist die verbondenheid en saamhorigheid weet Putman zo te waarderen in de Bommelerwaard. “Ik werkte eerst in Amsterdam. Daar is veel meer anonimiteit en daardoor ook animositeit: onbekend maakt onbemind. Maar hier word je door iedereen gegroet. Mensen kijken naar elkaar om.” Fietsend in zijn pij wordt hij vaak aangesproken. “Hé, het is nog geen carnaval, hoor ik regelmatig.” Hij lacht. “Mensen zijn hier heel direct en duidelijk. Je weet precies waar je aan toe bent.” Wat hij ervan vindt om 50 jaar te worden? “Nou, je kent jezelf op deze leeftijd veel beter. Je weet wat je sterke en zwakke kanten zijn. Ik kan bijvoorbeeld moeilijk knopen doorhakken. Dus betrek ik daar nu anderen bij.” Dat deed hij ook toen moest worden besloten hoe de kerstviering er dit coronajaar zou uitzien. “Er mogen maar een beperkt aantal mensen in de kerk, maar je wil niemand buitensluiten. Uiteindelijk hebben we er gezamenlijk voor gekozen om kerstnacht de kerken voor iedereen open te stellen. Mensen lopen dan een vastgestelde route door de kerk. Er is geen dienst. Die is er wel op Tweede Kerstdag en 27 december.” 

Zijn 50e verjaardag viert de pater op bescheiden wijze met zijn huisgenoten in het klooster in Den Bosch.

Nog een donatie doen? Kijk op www.katholiekbommelerwaard.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden