Gehaktballen voor nieuwe voetballen


<p>Laurent Schandrin, Hans van Rangelrooij en Annemarije Edelman presenteren met trots de borrelboxen.</p>

Laurent Schandrin, Hans van Rangelrooij en Annemarije Edelman presenteren met trots de borrelboxen.

(Foto: Marielle Pelle)

Gehaktballen voor nieuwe voetballen

Na de verschrikkelijke brand bij het sportcomplex van de voetbalvereniging in Brakel wordt er nu vooruit gekeken. De vereniging wordt ontzettend geholpen en gesteund door de initiatieven die worden opgepakt door leden en ondernemers uit de regio. Zo zijn er nu ook borrelboxen te koop, gemaakt door leden van de voetbalvereniging.

door Marielle Pelle

Brakel - “Wij hebben geen financiële middelen om te helpen, maar ik heb wel een huis en een netwerk”, zegt Laurent Schandrin. Schandrin kreeg 13 maart de sleutel om de horecagelegenheid nieuw leven in te blazen, maar door de coronamaatregelen zijn de deuren van Huis Brakel nog steeds gesloten. “Ik kan koken, verder kan ik niets”, zegt hij treffend. Juist dit talent en de tijd die hij nu beschikbaar heeft, besloot hij om in te zetten voor de getroffen voetbalvereniging.

Schandrin nam contact op met de secretaris van de dorpsraad, Hans van Rangelrooij, en dat bracht hem direct op de juiste plaats, omdat van Rangelrooij ook leider is van het jeugdteam. “Huis Brakel heeft een belangrijke functie in de dorpsgemeenschap. Dit zien we ook bij de voetbal, dus het is bijzonder mooi dat Huis Brakel met initiatief kwam om borrelboxen te maken voor onze vereniging.”

Schandrin vult Van Rangelrooij aan: “Ik ben hier gekomen om Huis Brakel uit te gaan baten, maar dit huis heeft ook een dorpshuisfunctie. Ik kom zelf ook van een klein dorp, hier is saamhorigheid groot. Juist in deze tijd moeten we elkaar zoeken.” Schandrin benadrukt: “Ik heb zelf ook een zoon van 13 jaar. De plaatselijke voetbalvereniging is een belangrijke plaats voor hem. Hier kunnen ze nu nog sporten en ontmoeten. Want ook kinderen krijgen klappen in deze coronatijd!”

Aanstekelijk enthousiasme
“Dit initiatief steekt ook anderen aan”, vertelt Annemarije Edelman, bestuurslid BZC’14. Ze vertelt dat de poelier uit het dorp meteen aangaf dat hij alle kipproducten voor de borrelboxen zal verzorgen. Schandrin noemde de actie bij de Makro en zij waren direct bereid om alle verpakkingsmaterialen te leveren. De hengelsportwinkel uit Zaltbommel heeft een oliebollenactie opgezet. Het was een klein idee, maar inmiddels is ook dit een grote actie geworden. Daarnaast zijn er jeugdleden die spaarpotjes maakten en een lege-flessenactie opzette. Ook wordt er gewerkt aan een online kerstdraai. In samenwerking met Schandrin en Huis Brakel liggen inmiddels ook de plannen op tafel voor benefietavonden in het voorjaar. “Dat wordt fantastisch”, aldus Schandrin. “Lange tafels, live cooking, entertainment. Dat wordt een feestje om mee te maken!”

“Als bestuur worden we hier natuurlijk enthousiast van”, zegt Edelman. “Ik besef me dan intens hoe fijn het is om in een dorp te wonen. Hoe groot de betrokkenheid is. Dit gaat het dorp aan het hart!” Met enthousiasme wordt uitgekeken naar de borrreldozenactie. Van Rangelrooij regelde dat de jongens uit zijn team zullen helpen bij de voorbereidingen. Met stralende ogen vertelt Van Rangelrooij: “Ze zijn zo enthousiast en willen graag mee de keuken in. Ze vinden het geweldig dat ze iets kunnen doen.”

Ik ben benieuwd hoe Schandrin het zelf ziet, om met deze 12- en 13-jarige in de keuken te gaan staan. Hij reageert ad rem: “Rampzalig, maar ontzettend leuk! Laat die jongens maar ballen draaien.”

Energie
Schandrin stond als kok op bijzondere plaatsen in de keuken. Hij kwam bij bekende voetballers binnen, verzorgde live-cookingshows op grote evenementen met sporters voor een goed doel, maar dit gaat hem veel meer aan het hart. “Huis Brakel is een huis van iedereen. Ik wil laten zien wie die verdwaalde Fransman is, niet in eten en drinken, maar als persoon.” Van Rangelrooij luistert stralend en zegt: “Die saamhorigheid als dorp en als cluppie in dit geheel, zo bijzonder.” Schandrin zegt nuchter: “We gaan lekker koken en boxen vullen!” En dan eerlijk: “Wij zijn gezond en kunnen bijdragen. Natuurlijk heb ik slapeloze nachten. Ik was 24 jaar toen ik begon in Frankrijk. Ik heb in al die jaren goede tijden en slechte tijden gekend, maar dat ze ons nu op nul hebben gezet...” Hij slikt en zegt: “Ik red het ook niet alleen, hier staan ook de leden uit mijn motorclub mij te helpen en daar krijg ik energie van. Daarom gaan we lekker koken en borrelboxen vullen. “ Met stralende ogen zegt hij: “Want dat geeft energie! Wij kunnen niets, maar dit kunnen we wel!”

De borrelboxen zijn te reserveren via www.huisbrakel.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden