On-kruid: Sierpeper (Capsium)


On-kruid: Sierpeper (Capsium)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

In december wordt de sierpeper door de bloemist en het tuincentra volop aangeboden, want vrijwel in ieder kerststuk of kerstversiering kom je de sierpeper tegen. Vanwege zijn felle gele, oranje, rode en paarse kleur, planten een aantal mensen de sierpeper ook wel in potten op het balkon. Haal ze ‘s avonds wel binnen wanneer er nachtvorst word verwacht, want daar houdt hij niet van.

De naam ‘sierpeper’ klopt niet. Dat hebben we te danken aan Columbus die de sierpeper in Zuid-Amerika ontdekte. Sierpeper is geen familie van de peper, maar van de nachtschade. Columbus vond de smaak lijken op die peper, daarom moest de sierpeper tot de peperfamilie behoren. Inmiddels weten we dat alle sierpepersoorten behoren tot de Capsiumfamilie, de wetenschappelijke naam voor Nachtschade.

De sierpeper is niet eetbaar en zelfs giftig. Hij smaakt ook niet lekker, het is echt voor de sier is. Het verbaast mij telkens weer dat de kleine paars-witte bloempjes zulke mooie en grote zaaddozen voortbrengen.

Mocht u de sierpepers in huis willen halen om de kerstsfeer te verhogen, dan raad ik u aan om deze begin december te kopen. Tegen de tijd dat het kerst is zijn ze meestal uitverkocht. Je moet het dan met de van was nagemaakte sierpepers doen, in de door u zelf gemaakte kerststukken. O ja, als u de sierpeper in kerststukken wil verwerken dan kunt u dat het beste doen met een ijzerdraadje.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden