Achter elke voordeur leeft een verhaal


<p>Volgens Franken is het makkelijker om &oacute;ver de buren te praten, dan t&eacute;gen de buren. Zonder het gesprek aan te gaan, weet je nooit hoe het zit.</p>

Volgens Franken is het makkelijker om óver de buren te praten, dan tégen de buren. Zonder het gesprek aan te gaan, weet je nooit hoe het zit.

Achter elke voordeur leeft een verhaal

“Ik word gek van die harde muziek bij de buren.” “Waarom parkeren ze hun auto altijd bij ons op de stoep?” Vaak beginnen irritaties met een kleinigheid, maar zo’n kleinigheid kan uit de hand lopen en het woonplezier behoorlijk verpesten. Buurtbemiddeling probeert betrokkenen met elkaar in gesprek te brengen en samen tot een oplossing te komen.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - “Mensen wachten vaak met contact opnemen totdat hun emmer vol is en nemen dan pas contact met ons op. Terwijl veel conflicten gebaseerd zijn op misverstanden”, aldus Linda Franken. Franken is coördinator buurtbemiddeling bij ElkWelzijn en verantwoordelijk voor de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel.

“Conflicten kunnen er zijn op allerlei gebieden. Het vaakst horen we geluidsoverlast, maar ook tuin-en grondgeschillen, blaffende honden en parkeren zijn onderwerpen die regelmatig langs komen. Maar het zijn allemaal voorvallen, waar men samen niet meer uit komt. Toch is onze eerste vraag altijd: “Heb je de buren zelf al gesproken?” Als dat niet zo is, geven we tips hoe men dit aan kan pakken. Want”, vertelt Franken, “je kunt je wel indenken dat als wij ineens bij de buren aan de deur staan, dat de eerste reactie is: Waarom zijn de buren dit niet zelf aan ons komen vertellen?”

Volgens Franken zijn mensen ook vaker geneigd eerst de politie of de woningbouw te bellen. “Maar als de politie aan je deur staat, doet dit iets met je burenrelatie en is de weg naar herstel niet makkelijk. Wij brengen mensen weer met elkaar in contact, want elke keer weer blijkt: het is makkelijker óver de buren te praten, dan tégen de buren.”

Er klinkt veel betrokkenheid en rust in Frankens stem. “Wij luisteren wat de wensen zijn. We luisteren naar beide partijen, maar wij hebben geen mening en hebben geen oordeel.” Op het moment dat buurtbemiddeling in beeld komt, is er eerst een individueel gesprek met beide partijen en gaat men op zoek naar de kernpunten. “We zijn op zoek naar de oplossing. En het mooie is dat als we naar elkaar luisteren, de oplossing vaak uit de buren zelf komt.” Franken straalt en zegt met trots: “Dan is de oplossing vaak veel duurzamer. Want dan kun je ook afspraken maken over hoe we met elkaar omgaan als het weer gebeurt.”

Franken ziet dat men in de kleine dorpskernen vaak erg voorzichtig is om contact op te nemen met buurtbemiddeling. “Men is bang de vuile was buiten te hangen. Daarom is het zo belangrijk dat mensen weten dat de hulp die we bieden gratis is, maar ook vertrouwelijk! We zien dat mensen vaak te lang wachten en het al is geëscaleerd. Het is niet het doel om vrienden te worden, maar wel om met elkaar in gesprek te gaan.”

“Veel conflicten zijn gebaseerd op misverstanden. Men denkt dat buren iets expres doen. Maar zonder het gesprek aan te gaan, zul je nooit weten hoe het zit. We zien vaak dat de vork anders in de steel zit dan men denkt. Achter elke voordeur leeft een eigen verhaal.”

Meer info: elkwelzijn.nl/buurtbemiddeling

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden