Campagne Stop geweld tegen vrouwen


<p pstyle="PlatteTxt">Het werd heel duidelijk dat &lsquo;vrouwen, veiligheid en vrouwenrechten&#39; structureel op de agenda van beleidsmakers moet staan.</p>

Het werd heel duidelijk dat ‘vrouwen, veiligheid en vrouwenrechten' structureel op de agenda van beleidsmakers moet staan.

Campagne Stop geweld tegen vrouwen

De Bommelerwaard stond op de kaart en deed actief mee met de wereldwijde campagne Orange the World – Stop geweld tegen vrouwen. Zo werden wereldwijd markante gebouwen oranje verlicht met de oproep ‘Voorkom en stop geweld tegen vrouwen’. Over de hele wereld waren er symbolische acties om het geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen. In samenwerking met de gemeenten, inwoners en maatschappelijke organisaties werden in deze periode ook in Maasdriel en Zaltbommel diverse activiteiten gehouden.

Bommelerwaard - Op woensdag 25 november was de start van de campagne. Het stadhuis in Zaltbommel, Loevestein en de Protestantse kerk in Kerkdriel werden oranje verlicht en bij andere gebouwen en kerken hingen de vlaggen en spandoeken met ‘Stop geweld tegen vrouwen’. In het Raadhuis van Kerkdriel werd de campagne door wethouder Anita Sørensen geopend. Bij het Stadhuis in Zaltbommel benadrukte wethouder Adrie Bragt de noodzaak van deze campagne met de oproep voor laagdrempelig melden en passende hulp.

De bijeenkomst van 3 december in de Passiekerk voor hulpverleners en vrouwen stond in het teken van ‘Vrouwen en Veiligheid’. Burgemeester van Maaren opende de bijeenkomst met de toezegging dat op zijn steun gerekend kan worden. Organisaties die een taak hebben in het voorkomen en aanpakken van geweld en laagdrempelige en passende hulp gaven informatie. Vervolgens gingen hulpverleners en vrouwen met elkaar in gesprek over wat nodig is, anders of beter moet wat betreft informatie, preventie en hulp.

Zo werd de inzet en rol binnen de keten van hulpverleners en maatschappelijke organisaties duidelijker evenals het belang van elkaar kennen en samenwerken. Deze zinvolle bijeenkomst krijgt een vervolg en er komt een ‘Wegwijzer’ voor alle inwoners.

Tijdens de bijeenkomst ‘Mensenrechten met focus op vrouwenrechten’ werd in Kerkdriel uitgelegd wat universele mensenrechten, het VN Vrouwenverdrag, het Verdrag van Istanbul en EVRM, in de praktijk betekenen. Gastspreker Malika El Mouridi gaf informatie en toelichting op verschillende verdragen met betrekking tot rechten en veiligheid van vrouwen. Helder in de discussie was dat op het gebied van zelfbeschikking, gelijke kansen en gendergelijkheid nog veel moet gebeuren op verschillende levensgebieden zoals veiligheid, economische zelfstandigheid onderwijs, gezondheid en rechtspositie. Werk aan de winkel voor beleidsmakers, organisaties en vrouwen zelf. En wat te weinig aan bod kwam: alle successen van vrouwen en wat er al bereikt is moet ook genoemd worden.

Tijdens deze bijeenkomsten werd heel duidelijk dat ‘vrouwen, veiligheid en vrouwenrechten’ structureel op de agenda van beleidsmakers en hulpverleners moeten staan.

Kijk voor meer info op www.orangetheworld.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden