Online kerstshow tegen eenzaamheid


<p>Tijdens de online kersttheatershow kunnen toeschouwers actief meedenken. Je kunt de show bekijken door de bovenstaande QR-code te scannen, of bezoek de link onderaan dit artikel.</p>

Tijdens de online kersttheatershow kunnen toeschouwers actief meedenken. Je kunt de show bekijken door de bovenstaande QR-code te scannen, of bezoek de link onderaan dit artikel.

Online kerstshow tegen eenzaamheid

Eenzaamheid, een onderwerp dat in coronatijd alleen maar meer aandacht verdient. Om de kerstdagen toch een beetje lichter te maken, heeft de Coalitie Een Tegen Eenzaamheid een online theatershow opgesteld.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - “We wilden iets doen. Normaliter zijn er kerstdiners, kersttafels en vieringen, maar dat kan nu niet. We komen daarom op 22 december met een online kersttheatershow. “En het leuke is”, vertelt Sharon Cents, gezondheidsmakelaar van GGD Gelderland Zuid, enthousiast, “de kijkers kunnen via de chat zelf actief meedenken. De theaterspelers zetten een vraagstuk neer en de oplossingen die via de chat gedeeld worden, worden gelijk uitgespeeld. Om te kijken welk effect dit heeft. Heel interactief dus.” Het kan niet live, maar toch heeft dit ook voordelen benoemt Cents. “Over de drempel stappen bij een theater en gaan staan als je iets wil zeggen is een veel hogere drempel dan nu anoniem chatten.”

Mensen die eenzaam zijn bereiken, is lastig volgens Cents. Dit omdat het een moeilijke doelgroep is. In de Coalitie Een Tegen Eenzaamheid benut ieder zijn eigen contacten, waarmee een brede achterban wordt bereikt. Daarnaast treden ze als coalitie een aantal keer per jaar met elkaar naar buiten met een bredere actie. Rondom kerst is altijd zo’n moment, maar in dit bizarre jaar is het onmogelijk om mensen live te ontmoeten.

Altijd belangrijk
“Aandacht voor eenzaamheid is altijd belangrijk. Gedurende het hele jaar heeft de coalitie aandacht voor eenzaamheid. Uiteraard is de decembermaand een belangrijk moment om wat extra’s te doen. Normaliter zijn er dan eettafels, maar dat gaat dit jaar niet door. Om mensen toch te bereiken, een hart onder de riem te steken, verblijden of te inspireren, hebben we deze digitale kerstshow bedacht”, vertelt wethouders Bragt. “Het is een leuke voorstelling voor iedereen met een lokaal tintje.”

Inspraak
“Wat ik zelf waardevol vind”, zegt Cents, “is dat de kijker wordt gespeeld. Jij als kijker hebt inspraak. De spelers zetten een vraagstelling neer en de kijker mag aangeven wat te doen. Ik kan me voorstellen dat mensen er tegenop zien, omdat ze digitaal niet vaardig zijn. Mail mij gewoon, dan bied ik hulp”, vertelt Cents betrokken.

Haar ogen stralen integer als ze zegt: “Het is gewoon mooi. Er gaat van alles niet door, maar dit kunnen we wel doen. Iedereen uit de coalitie zet zich hiervoor in. Met elkaar willen we aandacht voor eenzaamheid, maar we willen ook vermaak, humor, gezelligheid en saamhorigheid.”

Coalitie
“Als Coalitie Een Tegen Eenzaamheid willen we aandacht vragen voor eenzaamheid. De eenzaamheid oplossen kan niemand, maar iemands eenzaamheid doorbreken kan iedereen. Een klein gebaar kan het verschil maken en dat willen we graag onder de aandacht brengen”, aldus Cents.

De coalitie wordt gevormd door diverse maatschappelijke organisaties, zoals GGD, Prezzent, het buurtteam, Welzijn Bommelerwaard, Levensconsulent, gemeente Zaltbommel en stichting Kompas. Met elkaar vragen ze aandacht voor eenzaamheid. “We willen geen nieuwe dingen bedenken, maar aandacht vragen voor het onderwerp.” Dat doen ze onder meer door mensen te laten inzien wat zij kunnen betekenen in hun eigen straat. “Daarnaast willen we initiatieven ondersteunen die er al zijn”, vertelt Cents. “De aanpak van eenzaamheid werkt het beste als je er samen de schouders onder zet”, benadrukt wethouder Bragt van de gemeente Zaltbommel, over de vorming van de gezamenlijke coalitie. “Van ouderen weten we dat er veel eenzaamheid is, maar toen we na onderzoek hoorde dat de piek in de cijfers juist ligt tussen 35-55 jaar verraste ons dit. We spreken iedereen aan, en nu met corona erbij zeker, want inmiddels is wel duidelijk dat eenzaamheid voorkomt bij alle leeftijden”, deelt Cents. Wethouder Bragt ligt toe: “Eenzaamheid heeft veel negatieve effecten op de gezondheid van mensen. Uit de cijfers van de GGD blijkt dat vóór de coronacrisis al ernstige eenzaamheid voor kwam in Zaltbommel, bij negen procent van de volwassenen. Nu, in deze bizarre tijden, zal dat zeker niet minder zijn.

Online
De online kerstshow is op dinsdag 22 december van 12.00 tot 13.15 uur. Bekijk de show op youtu.be/rcODPa_nvts, via bovenstaande QR-code, of stuur een mailtje naar scents@ggdgelderlandzuid.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden