On-kruid: Sierappel


On-kruid: Sierappel

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

De maand december kleurt rood. Niet alleen van de kerstversiering in de straten en winkels, maar ook van de appeltjes van de sierappel. De Malus red sentinel, met zijn dieprode, drie centimeter grote appeltjes, is één van de meest decoratieve wilde appelboompjes. Het is de blikvanger in je wintertuin. Er is keuze genoeg; je kunt hem niet alleen als boompje krijgen, maar ook als leiboom. Hij kan zelfs in een pot op je balkon. Ook in het voorjaar is het een opvallend boompje. Als de bloemknoppen open gaan, verschijnen er prachtige roze-witte bloemen.

De sierappel is winterhard en kan goed tegen luchtverontreiniging. Op het moment dat de bladeren gaan vallen, verkleuren de sierappels van oranje naar dieprood. Zijn benaming geeft al aan dat ze voor de sier zijn en niet zozeer om te eten. Ze smaken ook niet lekker en kunnen, wanneer je er grote hoeveelheden van eet, maagklachten veroorzaken.

De vogels zijn dol op de sierappeltjes omdat ze voor hen veel vitamine bevatten. Op het moment dat er weinig voedsel in de winter is voor de vogels zijn de sierappeltjes rijp. Je kunt de sierappeltjes eventueel verwerken in een voedseltafel voor vogels.

Het sierappeltje is ook erg gewild voor kerstversiering en wordt vaak gebruikt in kerstboeketten en kerststukjes. Je kunt ze natuurlijk ook aan de boom laten hangen. Dan kun je er vanaf de zitbank van genieten. Niet alleen met de kerstdagen, maar ook daarna.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden