Gelukkig worden van gelukkig maken


<p>Samen met het Buurtteam heeft Manuela van Iersel al meer dan 30 gezinnen een cadeaupakket bezorgd voor deze kerst. Dat is nog eens een mooie kerstactie!</p>

Samen met het Buurtteam heeft Manuela van Iersel al meer dan 30 gezinnen een cadeaupakket bezorgd voor deze kerst. Dat is nog eens een mooie kerstactie!

Gelukkig worden van gelukkig maken

‘Omzien naar elkaar’, een begrip dat vaak genoemd wordt, juist in de decembermaand. Premier Rutte noemde het afgelopen jaar in meerdere persmomenten. Manuela van Iersel uit Zaltbommel bracht het in de praktijk. Met behulp van Het Buurtteam bezorgde ze bij meer dan 30 gezinnen in Zaltbommel een cadeaupakket.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - “Het buurtteam stelde mij de vraag of ik wilde helpen. Ze hadden een hulpvraag van een alleenstaande man met kinderen, die kleding en levensmiddelen nodig had. Ik heb een oproep gedaan op de facebookpagina ‘Een echte Bommelaar’ en het was wonderbaarlijk hoeveel reacties er kwamen”, vertelt Van Iersel over het begin van de actie waarmee ze voor veel gezinnen in Zaltbommel iets kon betekenen.

Overweldigend
De eerste hulpvraag vanuit het buurtteam kwam zo’n drie weken geleden. Inmiddels heeft Van Iersel samen met het buurtteam al meer dan 30 gezinnen die hulp nodig hadden kunnen voorzien van een op maat gemaakt pakket. “Na de eerste hulpvraag kwam Het Buurtteam terug en zeiden: “Jij bent hier zo goed in, mogen we meer hulpvragen bij jou neerleggen?” En toen is het balletje gaan rollen”, vertelt Van Iersel enthousiast. “Vanaf dat moment kwam er elke dag wel een hulpvraag binnen. Ik heb heel veel verschillende vragen langs zien komen. Iemand was op zoek naar een treinkaartje om op bezoek te kunnen bij een zoon, er werd om een fornuis gevraagd, gordijnen en van levensmiddelen tot fietsen.” De kracht van social media maakte zijn bewijs en zorgde dat alle middelen er kwamen. “Mensen komen ook boodschappen brengen, er wordt geld gedoneerd voor boodschappen, ik ontvang cadeaubonnen van de Jumbo. Het verbaast me iedere keer. Vanochtend was er ineens weer een anonieme donateur die een groot geldbedrag beschikbaar stelt voor kinderfietsen!” Van Iersel schudt haar hoofd. “Het is overweldigend, ik ben hier elke dag mee bezig. Als ik omgezette euro’s zou gaan tellen is het ongelooflijk wat we hebben weggegeven.”

Netwerk
De ondersteuning, de hulpvragen en de coördinatie wordt gedaan door het Buurtteam. “In verband met de privacy breng ik de pakketten niet zelf weg”, vertelt Van Iersel integer. De kracht van deze kerstactie brengt duidelijk in beeld dat er hulp nodig is. “Het Buurtteam heeft nu gevraagd om in januari te gaan kijken of we ook in praktische zin iets kunnen betekenen. Er zijn veel hulpvragen in Zaltbommel. We willen een appgroep op gaan zetten om aan deze praktische hulpvragen te kunnen voldoen. Vragen om een brief op de post te doen, een boodschap te halen, vervoer naar het ziekenhuis. We hopen dat mensen elkaar willen gaan helpen en dat we vanuit het Buurtteam hier een netwerk voor op kunnen bouwen.”

Geluk en dankbaarheid
“Eigenlijk is dit drie weken geleden per ongeluk ontstaan. Soms denk ik: Wat zijn we aan het doen? Maar je wordt er zelf ook zo gelukkig van om andere mensen gelukkig te maken. Vanuit het Buurtteam zijn ze verbaasd over de dosis enthousiasme die Van Iersel hiermee te weeg brengt. “In deze tijd juichen wij als Buurtteam zulke prachtige burgerinitiatieven heel erg toe”, vertelt Carla Lagendijk van Buurtteam Zaltbommel. Van Iersel reageert integer: “Ik word hier zo gelukkig van. Ik vind het zo bijzonder dat het Buurtteam dit vertrouwen in mij heeft en dat ik hen mag helpen.”

De hulp en de pakketten worden met verbazing en dankbaarheid ontvangen. Het doet Van Iersel goed om dat terug te horen via het Buurtteam. Maar ze zegt eerlijk: “Mensen bedanken me, daar word ik zo ongemakkelijk van, want iedereen verdient toch een fijne kerst?”

Helpen?
Wil je je aanmelden voor het netwerk om geheel vrijblijvend praktische hulp te kunnen bieden of op een andere manier hulp bieden? Mail dan naar: helpendehandjeszaltbommel@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden