Logo detorenbommelerwaard.nl


<p>De avondspeurtocht vindt plaats op donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 januari 2021. Janine: &quot;We waren binnen vijf minuten beiden enthousiast en besloten: hier gaan we de schouders onder zetten.&quot;&nbsp;</p>

De avondspeurtocht vindt plaats op donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 januari 2021. Janine: "We waren binnen vijf minuten beiden enthousiast en besloten: hier gaan we de schouders onder zetten." 

(Foto: )

Spannende tocht door het donker: avondspeurtocht door Brakel

Op 16 december gingen de deuren van de scholen weer dicht, kwam er in sneltreinvaart weer thuisonderwijs op gang en moesten ook winkels en dienstverlenende salons hun deuren sluiten. Om juist in deze tijd de kinderen iets leuks te bieden en ouderen te triggeren voor een wandeling is in Brakel het idee ontstaan voor een avondspeurtocht.

BRAKEL - “We moeten nu iets leuks gaan verzinnen, was mijn eerste gedachte”, vertelt Janine. “De kinderen weer thuis van school, thuisonderwijs, geen kerstvieringen waar ze zo naar uitgekeken hebben, de sportverenigingen die niet doorgaan, weinig contact met vriendjes en vriendinnetjes op school... De kinderen verdienen een leuk coronaproof uitje, ik dacht gewoon iets simpels, net als in het voorjaar met die beren voor het raam.” Ze lacht. “Ik wist ook dat ik dit niet alleen kon, dus ik heb Mariëlle gebeld en gezegd, hiervoor heb ik jouw creatieve hulp nodig. We waren binnen vijf minuten beiden enthousiast en besloten: hier gaan we de schouders onder zetten.”

Uitdaging voor iedereen

Gelijk borrelen er allerlei ideeën hoe ze de speurtocht op kunnen zetten en al snel besluiten ze dat deze niet alleen toegankelijk moet zijn voor kinderen. Juist ook voor tieners, of pubers samen met een maatje en het moet zeker ook voor volwassen een trigger zijn om samen met hun partner, loopmaatje of buren een wandeling in de buitenlucht te gaan maken. Maar dan moeten de opdrachten en speurelementen wel zo vormgegeven worden dat ze uitdagend zijn voor een kind van 2 jaar en voor een volwassenen van 69 jaar. “Dit was een uitdaging”, vertellen de dames.

Goed doel

Beiden voelen ze zich ook betrokken bij de plaatselijke Hervormde Gemeente en zijn actief in verschillende vormen van het jeugdwerk. Vanuit deze rol voelde ze hun verantwoordelijkheid en betrokkenheid met het gezin van de 2-jarige peuter Robin de Ruiter, uit hun kerkelijke gemeente voor wie een crowdfundingactie loopt voor een rolstoelbus. “Juist nu we elkaar niet ontmoeten en het gevoel hebben weinig te kunnen betekenen, willen we graag ook bijdragen aan dit gezin. Daarom hebben we bedacht dat mensen na een donatie van minimaal 5 euro de routekaart, de speuropdrachten en het invulformulier voor de speurtocht krijgen toegestuurd via e-mail of WhatsApp. Op deze manier dragen we met elkaar bij aan een goed doel.”

Speuren, puzzelen, oplossen

Als Janine en Mariëlle vertellen over de inhoud en de route van de speurtocht twinkelen hun ogen van enthousiasme. “Een speurtocht is leuk, maar in het donker is hij ook spannend. Daarom gaan we voor een avondspeurtocht op donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 januari 2021.”

Eenieder kan zelf als gezin of met zijn loopmaatje starten op het tijdstip die men zelf wil. De objecten en de speurelementen zijn deze drie avonden beschikbaar tussen 17.00 en 22.00 uur. De route start op het Marktplein, voor de Hervormde kerk in Brakel.

BUSy hunt

Natuurlijk staat puzzelen, speuren en wandelen centraal en daar zitten grote uitdagingen in voor jong en oud. Het is daarom belangrijk dat je een telefoon meeneemt met QR-scanner, een pen en vergeet je zaklamp niet. Een veiligheidsvestje dragen, wordt ook zeker geadviseerd.

Verschillende opdrachten in de route staan in het teken van een bus, want de rolstoelbus voor Robin staat zeker centraal. Zo ontstond ook de naam van de speurtocht; BUSy hunt, het is echte jacht opzoek naar oplossingen en aanwijzingen, maar ook het woord bus komt terug.

“De route is helemaal in de buitenlucht en corona-proof, er is nergens persoonlijk contact en iedereen kan hem op zijn eigen tempo en tijdstip lopen. Iedereen is welkom, na inschrijving via de link, want zo zijn Janine & Mariëlle van mening: “Kinderen verdienen een spannend uitje, de ouders verdienen dat ze gesteund worden, om iets aan te bieden naast het thuisonderwijs, volwassenen verdienen een wandeling met een doel en Robin verdient die rolstoelbus!”

Aanmelden kan via www.hervormdbrakel.nl.

Meer berichten