Foto:

Friese oudejaarsploeg maakt statement met ontvreemding standbeeld Jip en Janneke

Oudejaarsvereniging De Geitefok uit het Friese Oldeberkoop zit achter de ‘diefstal’ van Jip en Janneke. Dat maakte de club zelf bekend via hun sociale media kanalen. Het beeld van de twee bekende stripfiguren werd begin december buit gemaakt. Of de club bang is voor kritiek? “We zijn wel wat gewend hier in het Noorden.”

ZALTBOMMEL - Jip en Janneke raakten in november van dit jaar in opspraak omdat ze ‘te stereotyperend en te rolbevestigend’ zouden zijn. Reden genoeg voor De Geitefok om de twee buurkinderen uit de bekende kinderverhalen van hun sokkel te halen. De oudejaarsploeg was bang dat het beeld met oud en nieuw beschadigd zou raken of dat het gestolen zou worden door kwaadwillende personen.

Volgens de voorzitter van De Geitefok is de stunt bedoelt als statement voor het behoudt van het iconische strip-duo. “We zien Nederland in rap tempo veranderen’’ laat Geitefokvoorzitter Jan-Bart Hof optekenen. “Veelal positief, maar soms ook negatief. Was het eerst alleen om beelden en namen van oude Nederlandse zeehelden te doen, nu moeten zelfs Jip en Janneke eraan geloven”, vervolgt Hof. Net een stap te ver volgens de voorzitter.

De Geitefok linkt de stunt ook aan hun eigen jubileum: ze bestaan dit jaar namelijk driekwart eeuw. 75 jaar aan ludieke acties, liefdadigheid en oudejaarsstunts. Hof ziet de traditie met de oudejaarsverenigingen als een stukje cultureel erfgoed van de noordelijke regio’s. “Net als dat Jip en Janneke deel uitmaken van de landelijke Nederlandse cultuur. Wie is er niet groot mee geworden?” glimlacht Hof. “Als niemand ze beschermt en voor ze opkomt dan doen wij het wel. Wij nemen deze taak graag op ons’.”

Hof vertelt dat de soms heftige discussies over inmiddels welbekende onderwerpen niet zo spelen in Oldeberkoop. “We kijken soms met een schuin oog naar wat er zich in de Randstad afspeelt. Waar zijn ze toch mee bezig?! Wij Friezen zijn veel te nuchter voor dat soort onzin.” Met hun 75-jarig jubileum is De Geitefok de oudste oudejaarsvereniging van het land. Eerder kwamen zij groot in het nieuws met onder meer de ontvreemding van de ringen van het Olympisch Stadion in Amsterdam en de metershoge bal van de KNVB in Zeist. Ook de grote koffiekop van Douwe Egberts en de keet van het toenmalige televisieprogramma ‘In heel Holland staat een huis’ kunnen de Friezen achter hun naam schrijven.

Dat het beeld bij wijze van stunt al eens eerder door een rivaliserende oudejaarsploeg is ontvreemd doet volgens Hof niks af aan de kracht van het statement. “We wilden dit jaar een punt maken en het beeld van Jip en Janneke paste daar het beste bij.” De Geitefok belooft het beeld in het nieuwe jaar weer schoongemaakt en zonder beschadigingen terug te komen brengen. “En als ze het niet terug willen hebben, dan krijgt het een mooie plek in Oldeberkoop.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden