<p>Op dinsdag 19 januari is er een digitale informatieavond over de nieuwe dorpsboomgaard in Bruchem.</p>

Op dinsdag 19 januari is er een digitale informatieavond over de nieuwe dorpsboomgaard in Bruchem.

(Foto: SLG)

Denk mee over dorpsboomgaard in Bruchem

Wil je meedenken over de nieuwe dorpsboomgaard in Bruchem? En wil ook meer weten over hoogstamfruit en het onderhoud van boomgaarden? Log dan op dinsdag 19 januari in voor de digitale informatieavond over de dorpsboomgaard in Bruchem. De gemeente Zaltbommel, het Dorpsplatform Bruchem en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseren deze avond voor bewoners in Bruchem die mee willen denken over de nieuwe dorpsboomgaard.

Bruchem - Aan de Akkerstraat ligt een gemeentelijk perceel dat verder ontwikkeld gaat worden. Op het voorste deel is een natuurspeeltuin gerealiseerd. Voor het achterste deel bestaat de wens om een dorpsboomgaard terug te brengen. Het idee is dat het ontwerp en de aanplant in samenwerking met dorpsbewoners wordt opgepakt. Om dit deskundig te kunnen doen wordt het proces van ontwerp en de aanplant door SLG begeleidt. SLG heeft veel ervaring met het ontwerpen en aanplanten van boomgaarden.

Hoogstamfruitdeskundige Ruud Borkes van SLG vertelt tijdens de informatieavond over de geschiedenis van hoogstamfruit. Ook zal Borkes vertellen over de aanplant en het beheer van een boomgaard. Hoe maak je een ontwerp? Welke rassen zijn geschikt? Hoe plant je fruitbomen? Hoe onderhoud je jonge bomen? Verder wordt er ingegaan op de vervolgstappen gezien het inrichtingsplan en de uiteindelijke aanplant.

De informatieavond duurt van 19.30 tot 21.30 uur.

Wil je deelnemen aan deze digitale avond? Aanmelden kan via het aanmeldformulier op landschapsbeheergelderland.nl/dorpsboomgaard-bruchem.

Hoogstamboomgaard
Historisch gezien vond je veel hoogstamboomgaarden in het rivierengebied. Deze zijn niet alleen cultuurhistorisch waardevol maar ze bieden ook veel ruimte aan allerlei dieren en planten. Helaas verdwijnen ze uit het landschap door onvoldoende of onjuist onderhoud. De gemeente en SLG willen graag de kennis over hoogstamboomgaarden overdragen. Met als uiteindelijk resultaat de aanplant van nieuwe hoogstamboomgaarden die goed worden onderhouden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden