‘We noemen ons de kringfamilie’


<p>Vrijwilligers van de kringloop maakten vorige week een tour-de-coffee langs alle vrijwilligers van de kringloop. Op de foto staan Rianda den Hartogh (links) en Cemke Hetjes.</p>

Vrijwilligers van de kringloop maakten vorige week een tour-de-coffee langs alle vrijwilligers van de kringloop. Op de foto staan Rianda den Hartogh (links) en Cemke Hetjes.

‘We noemen ons de kringfamilie’

De maatregelen en beperkingen in contact vanwege het coronavirus raken iedereen. Iedereen probeert hier op een goede manier mee om te gaan. Dat geldt ook voor vrijwilligersorganisaties. We spraken vrijwilligers van kringloop De Spullewaard uit Zaltbommel. Zij vertelde enthousiast over hun ‘kringfamilie’.

door Marielle Pelle

Bruchem/Zaltbommel - “We hebben zelfs een app met elkaar, die heet de ‘Kring-familie’. Hierop komen allerlei spreuken en puzzels. Zo blijven we met elkaar in contact en vermaken we ons”, vertelt de 77-jarige Petra van Ravenzwaaij uit Bruchem. Ze is al 15 jaar vrijwilliger bij kringloop De Spullewaard in Zaltbommel.

Tour-de-coffee
“Vorige week kwamen de coördinatoren met koffie en koek langs de deur bij alle vrijwilligers; een tour-de-coffee! Omdat wij niet naar hen mogen komen, kwamen zij naar ons”, vertelt Van Ravenzwaaij met veel enthousiasme. “Dat was echt leuk”, vult haar 75-jarige man Werner aan, die ook al 10 jaar vrijwilliger is bij De Spullewaard. Hij benadrukt: “We zijn met meer dan 90 vrijwilligers.”

“We proberen de saamhorigheid te bewaren. De vrijwilligers onder elkaar zijn een soort familie”, ligt Nicole Riet, bedrijfsleider van De Spullewaard toe. Een van haar taken is het enthousiasmeren van vrijwilligers. “Vorige week hadden een rondje koffie. Nu zijn we bezig met een rebus die binnenkort op de app komt. Hier staat dan weer een prijsje tegenover. We hebben ook een keer vergeet-me-niet-zaadjes uitgedeeld. Het is allemaal kneuterig en kleinschalig, maar wel van grote waarde.”

Een heel bedrijf
Binnen die 90 vrijwilligers heeft iedereen zijn taak, vertellen ze. Van Ravenzwaaij zorgt in de keuken voor de pauzemomenten, het wassen van de kleding en het testen van keukenapparaten. Haar man is, samen met andere mannen, actief in het techno-team. Ze repareren en testen elektrische apparaten die worden binnengebracht. Normaal zijn ze twee dagdelen in de week als vrijwilliger actief. Ze vertellen over de vele rollen die binnen De Spullewaardmuren worden vervuld. “Wij zeggen weleens: Alle winkelketens komen bij ons samen”, pakt Werner het brede aanbod samen. Doelend op de vele verschillende vrijwilligers, taken en de wet- en regelgeving zegt hij: “Het is een heel bedrijf.”

Vrijwilligers zijn vrienden geworden, vertellen ze. Werner vertelt dat hij op vrijdagmiddag altijd met drie mannen actief is in het techno-team. Ze meten en controleren apparaten, van haarkrullers tot koffiezetapparaten. “Dat houdt je bovenkamer aan de slag”, zegt hij treffend. Na afloop drinken ze elke vrijdagmiddag met z’n drieën een biertje. Hij vertelt dit met twinkeling in zijn ogen, maar hij vult eerlijk aan: “Dat mis ik nu wel.”

Betrokken
Vanuit het team wordt meegedacht om de vrijwilligers betrokken te houden. Via foto’s op de app, krijgen ze beeld bij welke apparaten getest moeten worden en kunnen klanten aangeven welke apparaten ze thuis getest willen hebben. Deze worden dan thuisbezorgd. Andere vrijwilligers controleren thuis de puzzels of andere werkzaamheden. “Veel vrijwilligers zijn op leeftijd en nu in coronatijd is dat eenzaam”, vertelt Van Ravenzwaaij, “maar met elkaar hebben we afgesproken dat we daarvoor moeten waken en via de kringfamilie blijven we betrokken met elkaar. De tour-de-coffee was daar een mooi voorbeeld van, maar het is ook gelijk een stukje sociale controle.”

Waardevol
Op de vraag wat het vrijwilligerswerk bij De Spullewaard zo bijzonder maakt, antwoorden ze beide: “Het contact met mensen en dat je daar je zelf mag zijn.” “We hebben altijd veel schik met elkaar”, vertelt Van Ravenzwaaij, “dat is echt waardevol. Als iemand jarig is, zingen we met elkaar en er wordt getrakteerd. Hier gaat jong en oud samen. Het is iedere dag leuk en altijd gezellig. We zijn een veelkleurig team, met allerlei talenten. Van meubelmaker tot styliste en van fietsenmaker tot schoonmaker. Het is de hele maatschappij in het klein.” Werner vat het samen en zegt treffend: “Het meest waardevolle is dat je er jezelf mag zijn. En er is geen werkdruk. Er wordt niets geëist. Er wordt alleen gewaardeerd en dat is zo waardevol!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden