Onderhoud derde bolwerk gestart


<p>Er wordt flink wat werk verzet op het Hohenlohe bolwerk. Dat moet ook wel, want snoeien doet bloeien!</p>

Er wordt flink wat werk verzet op het Hohenlohe bolwerk. Dat moet ook wel, want snoeien doet bloeien!

Onderhoud derde bolwerk gestart

Begin dit jaar is gestart met het werk aan het derde bolwerk op de Stadswallen Zaltbommel; het Hohenlohe bolwerk. Het Hohenlohe bolwerk is het bolwerk tegenover het Oranjebolwerk. Als dit bolwerk klaar is, sluit het aan op het Oranjebolwerk dat al gerestaureerd is.

Zaltbommel - Wethouder Gijs van Leeuwen: “Het Hohenlohebolwerk is een redelijk dichtbegroeid bolwerk met een waterpartij. Om licht en lucht op dit bolwerk te brengen en in het belang van het water op het bolwerk, moet er flink wat werk worden verricht. Dat is misschien even schrikken, want het wordt flink uitgedund. Maar dat is wel nodig. Snoeien doet bloeien. Dan zal ook dit bolwerk eind volgend jaar een park zijn zoals het in de 19e eeuw werd aangelegd door De Virieu. Met mooie paden en bankjes, afwisselende beplanting en mooie doorzichten. Elk bolwerk krijgt zijn eigen sfeer, maar de Stadswallen vormen dan wel één geheel.”

Werk is gestart
Het werk is al in volle gang. Opschot en wat zwaardere takken moeten het veld ruimen om licht en lucht op het bolwerk te brengen en in het belang van de waterpartijen (bladafval). Ook zijn er zes bomen gekapt. De gemeente maakt een zorgvuldige afweging wat kan blijven staan en wat niet. Dode bomen worden gekapt, omdat ze kunnen omvallen en daardoor een gevaar vormen voor wandelaars. Ook is een esdoorn gekapt, omdat deze boomsoort bovenmatig aanwezig is op de Stadswallen en dit bolwerk dreigde te overwoekeren. Met de nieuwe aanplant brengt de gemeente meer variatie aan. Nooit worden monumentale bomen gekapt. Al het werk wordt met respect voor flora en fauna uitgevoerd.

Restauratie Stadswallen
De komende jaren krijgen de zeven bolwerken van de vesting Zaltbommel een opknapbeurt. Samen vormen zij de Stadswallen van Zaltbommel. Twee bolwerken zijn al gerestaureerd. Geleidelijk aan komen alle bolwerken aan de beurt. Het is een ambitieus project dat jaren in beslag gaat nemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden