Voetballers blijven fit tijdens corona


<p>Gerard Bambacht behandelt in coronatijd tijdens een wedstrijd de geblesseerde GVV&#39;63-speler Moes Abmadzai.</p>

Gerard Bambacht behandelt in coronatijd tijdens een wedstrijd de geblesseerde GVV'63-speler Moes Abmadzai.

(Foto: Gijs van Tuijl)

Voetballers blijven fit tijdens corona

Vanaf half maart 2020 ligt het wedstrijdvoetbal bij de amateurs vrijwel stil. Met Gerard Bambacht, eigenaar van Fysiotherapie & Sportrevalidatie Gerard Bambacht in Zaltbommel, hebben wij het onder meer over de gevolgen van de gedeeltelijke lockdown in het voetbal voor onze regiosporters.

door Wout Pluijmert

Zaltbommel -  “Wij hebben een medisch contactberoep. Vreemd genoeg moesten wij in het begin van deze pandemie onze praktijk sluiten. Dat had meteen veel medische consequenties, want direct kwamen de problemen bovendrijven bij mensen die ons op medische gronden echt heel hard nodig hebben. Die voetballer die wat last van zijn bovenbeen heeft, kan wel even wachten. Voor een longpatiënt die afhankelijk is van onze therapie, ligt dat wel anders”, weet Bambacht. Bij de volgende lockdown mochten de fysiotherapiepraktijken uiteraard wel door blijven draaien.

Bambacht is naast algemeen fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van sportgerelateerde problemen. In de Bommelerwaard is hij daarom vooral ook bekend in de voetbalwereld. “Ik heb in 25 jaar tijd een groot netwerk opgebouwd. Ik krijg veel voetballers op mijn bank, die ik voor zaterdag of zondag weer speelklaar probeer te krijgen. Daar haal ik veel voldoening uit.” Gerard Bambacht noemt zichzelf een kind van voetbalclub GVV’63. “Dit is al mijn 28ste seizoen als fysiotherapeut bij mijn club. Het verenigingsleven is mij door mijn vader en moeder met de paplepel ingegeven.”

Corona raakt iedereen, de hele samenleving van rijk tot arm, jong en oud, dik en dun. Bambacht: “Als je bedrijf naar de klote gaat is dat keihard, maar veel erger wordt het als het je fysiek raakt. En het houdt maar niet op. Dit is geen griepje. Ik ga zo meteen weer een online uitvaartdienst van een bekende volgen. Er zijn hier de laatste twee weken twaalf condoleancekaarten de deur uitgegaan. Daar doe ik normaal een jaar over.”

Renovatie
Het valt Gerard Bambacht op dat voetballers zichzelf in coronatijd goed fit houden. “Er is uiteraard geen of nauwelijks sprake van contact, dus ontstaan daar geen blessures van. Het aantal spierblessures en knieproblemen is gelukkig ook gering dus zie ik nauwelijks spelers in mijn praktijk. Mijn club GVV’63 is uiterst actief geweest en heeft de leden ingeschakeld bij een grootschalige renovatie van de gebouwen. De kleedkamers zijn vernieuwd en er zit een nieuw dak op het gebouw. Ik heb een nieuwe fysioruimte gekregen. De parkeerplaats is geasfalteerd en daar heeft onze spelersgroep ook een meer dan gemiddelde bijdrage aan geleverd. Uiteraard is alles zo coronaproof mogelijk gegaan.” Omdat iedereen elkaar zoveel mogelijk bleef zien en de groep onder leiding van diverse trainers ook conditioneel fit bleef, staat GVV’63 er op dit moment goed voor. “Spelers zijn bij GVV’63 ook bereid in zichzelf te investeren. Als zelfs voetballers hardloopschoenen gaan kopen dan zit het wel goed”, besluit Bambacht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden