<p>Het boek is een is een mooi naslagwerk over leven en geloven in de Bommelerwaard. Op de achtergrond de huizen aan de Maasdijk in Aalst, die bewoond werden door familieleden van Henka van der Maas.</p>

Het boek is een is een mooi naslagwerk over leven en geloven in de Bommelerwaard. Op de achtergrond de huizen aan de Maasdijk in Aalst, die bewoond werden door familieleden van Henka van der Maas.

Niet zomaar een familiebiografie...

De plaats waar je geboren wordt en opgroeit, daar waar je roots liggen, is voor iedereen een belangrijk fundament in zijn of haar leven. De één vertelt er nooit over, de ander vertelt honderduit en weer een ander schrijft een familiebiografie die je meeneemt tijdens haar levensreis.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - “Tot één dag voor haar overlijden werkte ze aan dit boek”, vertelt de 87-jarige Jan Bodrij over zijn vrouw, Henka Bodrij - Van der Maas (1931-2019) vanuit het zorgcentrum in Koudekerk aan den Rijn waar hij woont. Henka’s roots liggen in de Bommelerwaard, al werd ze geboren in Koudekerke aan de Rijn. Ze ervoer dat in het gezin waar ze opgroeide, de tradities vanuit de Bommelerwaard een grote rol speelde.

Het verhaal van deze bijzondere familiebiografie begint in de Bommelerwaard, waar haar voorouders en ouders vandaan komen. Vanaf de eerste bladzijde zuigt Bodrij je mee in de geschiedenis van de Bommelerwaard. Ze neemt je met heel veel beelden en achtergrondinformatie mee naar het Aalst van twee eeuwen geleden, en schrijft beeldend hoe men woonde, werkte en geloofde in de Bommelerwaard. Als gevolg van de slechte sociale en economische omstandigheden verliet de familie het platteland van Aalst en vertrok naar het westen, maar de tradities van het platteland en de saamhorigheid namen ze mee en speelden een belangrijke rol.

Bommelerwaardse geschiedenis
‘…Mijn grootmoeder was een trotse vrouw, die van opsmuk en gezelligheid hield. Ze dronk graag een borreltje en vanuit Aalst had zij een gewoonte meegenomen; als iemand kwam buurten, dan bood zij altijd een likeurtje aan...’ Al lezend vorm je een beeld bij hetgeen wat geschreven wordt, maar zeker bij de vele foto’s en afbeeldingen van deze 315 pagina’s tellende uitgave. Het doet het boek niet genoeg eer aan om het een familiebiografie te noemen, want dit enorme naslagwerk geeft een prachtig en waardevol inzicht in de Bommelerwaardse geschiedenis.

“Mijn vrouw schreef veel in de nachtelijke uren”, vertelt Bodrij. “Er lag altijd pen en papier op het nachtkastje. Ze schreef het dan op en de volgende dag vertelde ze het tegen onze dochter die het dan netjes uitschreef, maar”, zegt hij overtuigend, “dan moest ze het daarna wel weer nalezen, om te kijken of onze dochter het juist verwoord had.”

De liefde voor de Bommelerwaard heeft Henka Bodrij mee haar huwelijk in genomen. En die liefde proef je als haar man Jan Bodrij vertelt. “Afgelopen zomer is mijn dochter naar Aalst en Poederoijen geweest om te kijken welke huizen er nog stonden en herkenbaar waren. Ze raakte in gesprek met mensen daar en zij kenden de familie Van der Maas nog en wisten veel verhalen te vertellen. In deze verhalen herkenden we wat Henka aan ons vertelde.” Vooral het gevoel altijd verbonden te zijn gebleven met de Bommelerwaard is waardevol voor de familie.

Meer dan stambomen
“Het boek gaat over een familie die vanuit de Bommelerwaard vertrokken is naar het Westland, maar het vertelt ook zoveel informatie over de regio. Het is zo levendig geschreven over hoe wonen, werken en geloven met elkaar verbonden was”, vertelt Marian van Zanten, van de historische stichting De Vier Heerlijkheden, die verkooppunt is voor het boek. “Het is geen familiebiografie met alleen maar stambomen. Het vertelt veel over de achtergronden, over de omgeving, de rol van water, de streek en de rol van het geloof.”

Bodrij vertelt dat hij ook zelf aan een boek werkte, maar dat is niet zo uitgebreid als het boek van zijn vrouw. “Het is zeker voor de Bommelerwaard interessant wat ze geschreven en uitgezocht heeft”, zegt hij. Vanuit het zorgcentrum in Koudekerk aan den Rijn vertelt hij graag over het bijzondere boek van zijn vrouw. Zachtjes zegt hij: “Dat ze dit toch niet meer mee heeft mogen maken. Maar wat zou ze het fijn vinden, als ze wist dat haar boek aan kwam in de Bommelerwaard.” Terwijl Bodrij vertelt, valt mijn oog op de laatste regel die in het boek is opgenomen, en letterlijk geciteerd is uit het schrijfblokje wat altijd naast het bed lag: ‘Ik kom uit een warm nest en heb en fijne jeugd gehad. Dat neem je een leven lang mee; een goede basis maakt sterke wortels!’

Het boek ‘De zevende van 13 kinderen’ is verkrijgbaar via De Vier Heerlijkheden www.vierheerlijkheden.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden