On-kruid: Kornoelje (Cornus)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Witte, gele, oranje of rode. Er zijn vele soorten kornoeljes. Al in januari gaan de zoet geurende bloemen van met name de gele kornoelje, met zijn prachtige bloeivorm al open. De bladeren komen pas eind april aan de struik, als de bloemen zijn uitgebloeid.

De kornoelje is in elke jaargetijde een blikvanger in je tuin. In het voorjaar zijn er de fraaie bloemen, in de zomer bessen en als de winter aanbreekt verkleuren de takken zowel naar geel, oranje of vuurrood. In mijn tuin heeft hij dan ook een prominente plek, zodat ik er het hele jaar van kan genieten.

De in de zomer groeiende bessen zijn zeer decoratief. Met name de bessen van de gele kornoelje zijn eetbaar. Ze hebben de smaak van zure kersen. Ze moeten dan wel zacht en dieprood zijn. Ik zou wel voorzichtig zijn met het eten van de bessen van de andere kleuren kornoeljes. Die hebben vaak een muffe geur en bevatten veel tanninen (licht giftig). Deze kunnen alleen nadat ze zijn gekookt, gegeten worden. Je kunt er bijvoorbeeld jam van maken.

De bessen van de gele kornoelje zouden volgens de volksgeneeskunde reinigende eigenschappen bezitten voor de nier en maag.

Bijzonder is wel dat ze van de pitten vroeger (rozen)kransen maakten. Mijn tante zette van de bladeren surrogaat thee. Vroeger maakte men van het hout pijlen en bogen, wandelstokken, handvaten en zelfs raderen en tandwielen voor molens.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden