<p>Met de spellen van de buurtsportcoaches van Welzijn Bommelerwaard kunnen de kinderen gezellig buiten met hun klasgenootjes spelen. Volgende week gaan ze verstoppertje spelen!</p>

Met de spellen van de buurtsportcoaches van Welzijn Bommelerwaard kunnen de kinderen gezellig buiten met hun klasgenootjes spelen. Volgende week gaan ze verstoppertje spelen!

Kikkers kussen en bomen knuffelen

De scholen zijn voorlopig nog gesloten en de kinderen volgen thuisonderwijs. Met vrije opdrachten proberen leerkrachten, gym- en muziekdocenten creatieve opdrachten aan te bieden om vooral in beweging te blijven. De buurtsportcoaches van Welzijn Bommelerwaard zetten zich hier ook voor in en motiveren kinderen om naar buiten te gaan en te bewegen.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - “Mag ik uw handtekening?” Enthousiast komt de 9-jarige Ninte Bogers aanrennen. Snel en kordaat legt haar klasgenootje Tess Dijkstra uit dat ze tien handtekeningen moeten verzamelen. Glimlachend kijkt coördinator en buurtsportcoach Patricia de Geus toe. “In alle kernen bieden we deze periode de activiteit 88 spellen aan. Kinderen kunnen kiezen uit 88 opdrachten, bij makkelijke opdrachten verdienen ze één punt, bij moeilijke opdrachten vijf punten. Het team wat na 45 minuten de meeste punten heeft, is het winnende team.”

Knuffel een boom
De teams bestaan uit zes kinderen, in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. “Je ziet dat de oudere kinderen de kleintjes helpen. De makkelijke opdrachten laten ze de jonge kinderen doen en voor de moeilijke opdrachten zetten ze zichzelf met enthousiasme in”, vertelt De Geus. “Het zijn allerlei opdrachten van ‘maak een flikflak’, ‘tot klim in een boom’, ‘spring 20 keer’ tot ‘knuffel een boom’, of ‘ga met je team van klein naar groot staan’.” Ondertussen komt de 9-jarige Suze van Rangelrooij het bos uitlopen: “Ik moet een kikker kussen, dat is onmogelijk, hoor”, zegt ze. De 7-jarige Gijs van Selm loopt rustig met zijn handen in zijn zakken, achter haar aan en vertelt: “Als een ridder een kikker kust, dan wordt het een prinses.” Op het Marktplein begint het blauwe team aan de opdracht om met elkaar 88 rondjes te draaien. De jongens uit groep 8 rekenen snel uit dat ze alle vier 20 rondjes draaien, want hun twee jongste teamgenootjes zijn samen aan het spelen en zijn hun opdracht allang vergeten. De 11-jarige Joris Grauss begint enthousiast met draaien, maar moet tussendoor even bijkomen. Ook de 12-jarige Matthijs ten Hagen zucht na afloop: “Nu ben ik wel flink duizelig!”

“Mogen wij opdracht 65?” Komen de meiden van team geel vragen. De Geus antwoordt rustig: “Dat is: Lach met z’n allen een boom voor één minuut uit.” Ze kijken elkaar vragend aan, maar dan is het de oudste van het team, Rosanne Mans, die de groep wijst op een boom aan de rand van het plein waar ze met elkaar een kring omheen vormen. Ze zet zelf schaterlachend in en de andere vijf teamgenoten volgen. Inmiddels hebben ze zoveel lol dat ze de minuut vergeten.

“Kinderen mogen buiten sporten en nu met thuisonderwijs is het belangrijk dat ze regelmatig een frisse neus halen. We bieden onze activiteiten juist aan in alle plaatsen. Wij reizen naar de kinderen toe, zodat elk kind kan deelnemen.”

Wachtlijst
De activiteiten van Spel& zijn zeer geliefd en vaak snel vol via het digitaal reserveringssysteem. “Juist als we vol zitten is het belangrijk dat ouders hun kinderen op de wachtlijst zetten”, vertelt De Geus. “Dan krijgen wij inzichtelijk hoeveel behoefte er is op een plaats en kunnen we daarop inspelen. Nu hebben we 88 spellen, maar volgende week komen we met verstoppertje spelen.”

Inmiddels tikt de wekker de 45 minuten weg, de laatste seconden worden geteld en de laatste punten nog snel behaald. Door de buurtsportcoaches wordt de eindstand opgemaakt. Ondertussen vertelt De Geus dat het record op 97 punten staat, maar dat er een team is dat vandaag het record heeft verbroken. De spanning stijgt. Efra de Ruiter wipt op haar voeten heen en weer en fluistert haar teamgenootje toe: “Ik denk dat wij, als team geel, gewonnen hebben.” Maar het blauwe team is vandaag het winnende team met 115 punten. Suze, Rick, Sem, Joris, Lize en Matthijs juichen enthousiast. Ze hebben een nieuw Bommelerwaards record neergezet!

“Door het thuisonderwijs zitten kinderen veel binnen en alles gaat via een scherm. Daarom bieden wij spelletjes aan in de buitenlucht, dit is verantwoord bezig zijn. We zien dat de kinderen ervan genieten, want het is een moment dat ze hun klasgenootjes weer zien en wij zijn blij met elk kind dat we aan het bewegen krijgen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden