<p>Stap voor stap voelen de cliënten zich steeds meer thuis. Inmiddels wonen de cliënten ruim twee maanden met elkaar en zijn ze al goed gesetteld.</p>

Stap voor stap voelen de cliënten zich steeds meer thuis. Inmiddels wonen de cliënten ruim twee maanden met elkaar en zijn ze al goed gesetteld.

Zelfstandig wonen dichtbij familie mét de benodigde zorg

Jaren geleden ontstond er vanuit ouders de wens om hun kinderen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te bieden om zelfstandig te gaan wonen in Zaltbommel. Met gelijkgestemden, dichtbij huis, zodat familie en vrienden in de buurt bleven en mét de zorg die de jongeren nodig hadden. 

ZaltbommelVanaf 2018 werd het idee concreet en ‘s Heeren Loo ging op zoek naar partners om deze wens voor ouders te realiseren. In samenwerking met Woonlinie en Gemeente Zaltbommel werd de woonlocatie op de Jip en Jannekelaan een feit. Eind vorig jaar verhuisden zeventien jongvolwassenen met een beperking naar hun nieuwe huis.

Op de Jip en Jannekelaan wonen vanaf november 2020 zeventien jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. De meeste cliënten kennen elkaar al van hun werk bij ‘s Heeren Loo Dagcentrum de Harmonika, waar zij arbeidsmatige dagbesteding hebben. Hier is vanuit ouders het idee ontstaan om een woning te realiseren in Zaltbommel waarbij de jongvolwassenen zelfstandig konden gaan wonen. Dichtbij huis, mét de zorg die ze nodig hebben.

Voor de cliënten was 2020 een enorm spannend jaar. Alle voorbereidingen voor hun nieuwe huis gingen start en de bouw vorderde gestaag. Veel te langzaam volgens de meeste cliënten, zij konden niet wachten om het te zien. De bouw begon feestelijk met het slaan van de eerste paal, maar door Corona konden andere mijlpalen, zoals viering van het hoogste punt, het bezichtigen van de locatie en het openingsfeest, geen doorgang vinden. Vanaf oktober verhuisden de cliënten in fases. Ze maakten kennis met het zorgteam en met elkaar. Stap voor stap voelen de cliënten zich steeds meer thuis. Inmiddels wonen de cliënten ruim twee maanden met elkaar en zijn ze al goed gesetteld. “Met de feestdagen ging ik naar mijn ouders, maar ik sliep wel hier, want dit bed ligt lekkerder”, aldus een bewoner.

In een unieke samenwerking tussen Woonlinie, ‘s Heeren Loo en Gemeente Zaltbommel is alles gerealiseerd. ‘s Heeren Loo huurt de woning van Woonlinie en cliënten hebben een zorgovereenkomst met ‘s Heeren Loo, die 24 uurs zorg biedt. “Ga er maar aan staan in deze tijd. Zeventien nieuwe jonge bewoners. Schouders eronder en gaan. Het is goed gekomen. Petje af!”, aldus G. Nendels, een van de ouders van de cliënten.

Over ‘s Heeren Loo
‘s Heeren Loo helpt mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking hun leven in te vullen zoals zij dat zelf willen. Van jong tot oud, in bijna heel Nederland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden